Μπορεί μεν στις 33 φυλακές της χώρας να υπάρχει το αδιαχώρητο λόγω του υπερπληθωρισμού, αλλά από εδώ και στο εξής θα είναι ηλεκτρονικά συνδεδεμένες με το υπουργείο Δικαιοσύνης, την Ελληνική Αστυνομία, τα δικαστήρια της χώρας,…

 

την Επάνοδο (φορέας επανένταξης των κρατουμένων) και την Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Μέσω του έργου της «ηλεκτρονικές υπηρεσίες καταστημάτων κράτησης» που παρουσιάστηκε την Πέμπτη (5/11) το μεσημέρι, παρέχεται η δυνατότητα στο υπουργείο Δικαιοσύνης, μέσω του συστήματος της ηλεκτρονικής διασύνδεσης των φυλακών να έχει η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης την «ακτινογραφία» των φυλακών. Το υπουργείο Δικαιοσύνης ανά πάσα στιγμή έχει τη δυνατότητα να αντλήσει οποιαδήποτε πληροφορία χρειάζεται για κάθε έναν από τους κρατούμενους, το προσωπικό των φυλακών, κ.λπ. Με άλλα λόγια, μπορεί το υπουργείο να έχει στη διάθεσή του την εικόνα της ποινικής κατάστασης των κρατουμένων, τις μεταγωγές, τις άδειες, τους ιατρικούς φακέλους, τις πειθαρχικές ποινές, τα οχήματα, κ.λπ. κάθε φυλακής.

Ακόμη, το υπουργείο θα έχει άμεση πρόσβαση σε λειτουργικά στοιχεία του κάθε σωφρονιστικού καταστήματος τα οποία θα αφορούν στην οικονομική διαχείριση (παρακολούθηση εσόδων – εξόδων) και στη διαχείριση του φαρμακείου και της αποθήκης της κάθε φυλακής (αποθέματα, ελλείψεις, κ.λπ.). Το συνολικό κόστος του έργου, που είναι ένα έργο εθνικής εμβέλειας, ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2014 και θα παραδοθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης στις 16 Νοεμβρίου του 2015, ανήλθε στα 3.067.973 ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο.

Κατά την παρουσίαση του εν λόγω έργου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος τόνισε ότι «το συγκεκριμένο σύστημα δεν είναι η υλοποίηση του συγκεντρωτισμού, αλλά η υλοποίηση της διαφάνειας» και πρόσθεσε ότι σε αυτή τη δεύτερη φάση διακυβέρνησης, στόχος του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι η αναβάθμιση των δομών.

Με τη σειρά του ο γενικός γραμματέας αντεγκληματικής πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης Ευτύχης Φυτράκης, χαρακτήρισε το έργο ως «τη σημαντικότερη τομή στη σωφρονιστική διοίκηση», επισημαίνοντας εφεξής ότι ο κάθε διευθυντής και η κάθε υπηρεσία των φυλακών, όπως επίσης το υπουργείο, η ΕΛΑΣ και οι λοιποί συνδεδεμένοι με το σύστημα φορείς θα έχουν πλήρη εικόνα για το κάθε σωφρονιστικό κατάστημα σε «real time».

Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο κ. Φυτράκης, «μας ερχόντουσαν ερωτήσεις από τις Πρεσβείες για εκζητούμενους και το υπουργείο έπρεπε να στείλει φαξ σε 33 φυλακές για να μάθει αν και που βρίσκεται ο συγκεκριμένος κρατούμενος». Αυτό «πλέον θα σταματήσει», προσέθεσε ο κ. Φυτράκης.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese