Αύριο, Παρασκευή, θα εκδοθεί η ετυμηγορία  των συμβούλων της  Επικρατείας, που θα καθορίσει εάν θα επιστρέψει ή όχι και πάλι στις φυλακές Κορυδαλλού η Βίκυ Σταμάτη.

Πάντως, λιγότερο από μία ώρα κράτησε την Πέμπτη…

 

η ακρόαση των δικηγόρων τόσο της συζύγου του Άκη Τσοχατζόπουλου, όσο και του Ελληνικού Δημοσίου στο Δ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, αναφορικά με την αίτηση  που έχει κατατεθεί για το ζήτημα της εγγυοδοσίας των 50.000 ευρώ που πρέπει να καταβάλλει η κυρία Σταμάτη.

Υπενθυμίζεται ότι η σύζυγος του πρώην υπουργού Εθνικής Αμύνης, η οποία είχε καταδικασθεί σε πολυετή κάθειρξη για την υπόθεση των εξοπλιστικών, αποφυλακίστηκε με τον περιοριστικό όρο της εγγυήσεως των 50.000 ευρώ.

Όμως, λόγω των capital controls (τραπεζική αργία) το ποσό της εγγυοδοσίας δεν καταβλήθηκε από την πλευρά της Βίκυ Σταμάτη, καθώς με υπουργική απόφαση υπήρχε ανασταλεί η καταβολής των εγγυοδοσιών μέχρι 31 Οκτωβρίου.

Η προθεσμία αυτή δεν παρατάθηκε από τα καθ΄ ύλην αρμόδια υπουργεία Δικαιοσύνης και Οικονομικών και η Βίκυ Σταμάτη  πρέπει να καταβάλλει στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων το ποσό της εγγυοδοσίας (σ.σ. παρέχεται περιθώριο πέντε ημερών μετά τη λήξη ισχύος της απόφασης για την καταβολή των χρηματικών ποσών).

Ωστόσο, οι δικηγόροι της Φραγκίσκος Ραγκούσης και Γιάννης Παγορόπουλος, προσέφυγαν στο ΣτΕ και ζήτησαν να ανασταλεί προσωρινά η υπουργική απόφαση με την οποία δεν παρατείνεται η μη καταβολή των εγγυοδοσιών, των δικαστικών παραβόλων, χρηματικών ποινών κ.λπ., λόγω της συνέχισης του capital controls.

Ο πρόεδρος του Δ΄ Τμήματος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, αντιπρόεδρος Δημοσθένης Πετρούλιας κάλεσε σε ακρόαση τους δικηγόρους και των δύο μερών (Βίκυς Σταμάτη και υπουργείων), προκειμένου να ακουστούν οι θέσεις τους.

Έτσι, ο κ. Πετρούλιας και οι  σύμβουλοι Επικρατείας Διομήδης Κυριλλόπουλος (εισηγητής της υπόθεσης), Κωνσταντίνος Πισπιρίγκος, Κωνσταντίνος Κουσούλης και Ηλίας Μάζος,  άκουσαν τόσο τις θέσεις των κ.κ. Ραγκούση και Παγορόπουλου, όσο και των συνηγόρων των υπουργείων Δικαιοσύνης και Οικονομικών, Αγγελικής Αναστασοπούλου και Νικολέτας Παπαρούνη.

Στη συνέχεια, οι δικαστές αποσύρθηκαν σε διάσκεψη  η οποία ολοκληρώθηκε αργά το μεσημέρι.

Η απόφαση επί της αίτησης αναστολής της Βίκυ Σταμάτη θα εκδοθεί την Παρασκευή από το ΣτΕ. Η Βίκυ Σταμάτη δηλώνει την αδυναμία της να συγκεντρώσει τα 50.000 ευρώ, ενώ το αίτημά της για άρση του όρου της καταβολής εγγυοδοσίας  λόγω απορίας, απορρίφθηκε πριν από δύο μέρες από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese