«Η τέχνη καταγράφει -κυρίως- τις προσωπικές τραγωδίες, τις πνευματικές και σωματικές ήττες των ανθρώπων κι όχι μόνο τις μεγάλες εθνικές τραγωδίες, όπως αυτή που βιώνει η χώρα μου. Βιώνω την τέχνη ως μια πνευματική αποτύπωση…

 

εικόνων που με περιβάλλουν», είπε ο Σύρος εικαστικός Fadi Yazigi, λίγα μόλις λεπτά προτού αναχωρήσει από τη Θεσσαλονίκη για το… Χονγκ Κονγκ.

«Θέλω να εκφράζω, μέσα από τα έργα μου, τους ανθρώπους γύρω μου- πώς σκέφτονται, τι φοβούνται σε τι ελπίζουν. Αισθάνομαι την ευθύνη το έργο μου να αντανακλά τις προσωπικές τραγωδίες και τις ιστορίες των ανθρώπων που συναντώ. Ανέκαθεν με ενδιέφεραν -και όχι μόνο τα τελευταία χρόνια του πολέμου- τα πρόσωπα και η ατμόσφαιρα που υπάρχει στη χώρα μου», δήλωσε.

«Πρόσφυγας της Τέχνης» -σύμφωνα με τον τίτλο της έκθεσης των ζωγραφικών του έργων που αναπτύσσονται στο φουαγιέ του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης από το περασμένο Σάββατο, ο 49χρονος Yasigi βρέθηκε για τρία μόλις 24ωρα στη Θεσσαλονίκη -καλεσμένος του διοργανωτή της έκθεσης, του ΚΕΘΕΑ – Προμηθέας (πρόγραμμα απεξάρτησης στο πλαίσιο του σωφρονιστικού συστήματος στη Βόρεια Ελλάδα) με αφορμή τη συμπλήρωση τριών χρόνων λειτουργίας του.

Ζει με την οικογένειά του στη Δαμασκό και -όπως είπε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο- «οι εικόνες που αντικρίζω δεν είναι αυτές της καταστροφής, όπως σε άλλες πόλεις όπως η Χομς… Όμως, τα τελευταία τέσσερα χρόνια ήταν πολύ δύσκολα. Αυτό που έλειπε ήταν η ελπίδα και το όραμα για ένα καλύτερο μέλλον. Δεν ξέραμε τι πρόκειται να συμβεί, δεν μπορέσαμε να κάνουμε όνειρα για το μέλλον. Ήταν πολύ δύσκολη η κατάσταση γιατί δεν υπήρχε καμία προοπτική. Σήμερα, τα πράγματα είναι καλύτερα…».

Στη Θεσσαλονίκη, οι μόνοι «πρόσφυγες» που συνάντησε είναι τα πρόσωπα των έργων του: «Δεν είχα την ευκαιρία να συναντήσω κάποιον συμπατριώτη μου στη Θεσσαλονίκη. Τυχαία μόνο συνάντησα κάποιον Σύρο που ζει εδώ. Αυτό όμως που εκτιμώ βαθύτατα και με έχει αγγίξει είναι το γεγονός ότι βλέπω πολλούς Έλληνες να περιθάλπουν τους συμπατριώτες μου που έχουν πάρει τον δρόμο της προσφυγιάς και να τους προσφέρουν κάθε λογής βοήθεια»…English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese