Διαρροή ψήφων απ» όλα τα κόμματα προς το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης υπήρξε κατά τις βουλευτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής, ωστόσο το ποσοστό αυτών που θα ήθελαν τη μετάβαση σε προεδρικό σύστημα είναι 31%, σύμφωνα…

 

με μετεκλογική έρευνα της «IPSOS».

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στις 2-3 Νοεμβρίου με δείγμα 1.614 ατόμων. Το 57% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ του κοινοβουλευτικού και το 31% υπέρ του προεδρικού συστήματος.

Το 72% των ψήφων του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στις εκλογές της Κυριακής προήλθε από αυτούς που στις εκλογές της 7ης Ιουνίου είχαν ψηφίσει το ίδιο κόμμα. Το 9% προήλθε από το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος, το 3% από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, το 2% από το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών και το 12% από αυτούς που δεν είχαν ψηφίσει, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Στην ερώτηση «ποιο κόμμα θα ψηφίζατε αν γνωρίζατε εκ των προτέρων το αποτέλεσμα της Κυριακής», οι ερωτηθέντες απάντησαν κατά 53% ΚΔΑ, κατά 25% ΡΛΚ, κατά 11% ΔΚΛ και κατά 9% ΚΕΚ.

Ως προς το κατά πόσο τα κόμματα εκφράζουν τους ψηφοφόρους τα ποσοστά των κατηγοριών «με εκφράζει απολύτως», «δεν με εκφράζει απολύτως, αλλά αισθάνομαι κοντά» και «ψήφισα για να εμποδιστεί ένα άλλο κόμμα», έχουν ως εξής: ΚΔΑ 69%, 22%, 6%, ΡΛΚ 53%,30%, 13%, ΚΕΚ 56%, 22%, 10%, ΔΚΛ 68%, 23%, 8%.

Τέλος στην ερώτηση ποιος είναι ο πιο πετυχημένος ηγέτης οι ερωτηθέντες απάντησαν ως εξής (σε παρένθεση το ποσοστό για την εκστρατεία και τις εκλογές του Ιουνίου): Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν 47% (36%), Αχμέτ Νταβούτογλου 15% (13%), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου 15% (12%), Σελαχατίν Ντεμιρτάς 12% (29%), Ντεβλέτ Μπαχτσελί 3% (8%).English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese