Δεμένα παραμένουν τα πλοία στα λιμάνια καθώς μετά την άκαρπη συνάντηση του υπουργού Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα με την ΠΝΟ, η Ομοσπονδία εξήγγειλε τη συνέχιση των κινητοποιήσεων έως τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Σύμφωνα…

 

με την ΠΝΟ η απεργία είναι καθολική και δεν εξαιρούνται τα πλοία που μεταφέρουν πρόσφυγες από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, κυρίως από τη Λέσβο και τη Σάμο.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, Μάρτιν Σουλτς,  ταξιδεύει σήμερα μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα στη Μυτιλήνη προκειμένου να δει από κοντά την κατάσταση που επικρατεί στο νησί με τους χιλιάδες πρόσφυγες, που τώρα δεν μπορούν να φύγουν από νησί, εξαιτίας και της απεργίας της ΠΝΟ.

Συνεδριάζει εκ νέου το μεσημέρι η εκτελεστική επιτροπή της ΠΝΟ προκειμένου να εξετάσει το μέλλον των κινητοποιήσεων των ναυτικών

Την πορεία των απεργιακών κινητοποιήσεων, που συνεχίζεται έως αύριο στις 6 το πρωί, θα εξετάσει σε νέα συνεδρίασή της το μεσημέρι η εκτελεστική επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, η οποία κατά τη χθεσινή συνάντησή της με τον αρμόδιο υπουργό Ναυτιλίας Θ.Δρίτσα δεν κατέληξε σε συμφωνία ούτε για την εξαίρεση τριών πλοίων για τη μεταφορά μεταναστών.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Θ.Δρίτσας χαρακτήρισε δίκαια των αιτήματα των απεργών, κατά τη χθεσινή συνάντησή του με την ΠΝΟ. Σε επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Ναυτιλίας αναφέρεται ότι «οι τελικές λύσεις είναι όντως δύσκολες», τονίζεται ότι «καμία οριστική απόφαση δεν έχει ληφθεί» και επισημαίνεται: «Αντίθετα, ήδη, υπάρχουν εξελίξεις και βελτιώσεις θετικές και η προσπάθεια συνεχίζεται».

Οι ναυτικοί ζητούν να διατηρηθεί η αυτοτέλεια του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου ΝΑΤ αλλά και να μην προχωρήσει η μείωση των οργανικών συνθέσεων στα πλοία της ακτοπλοΐας κατά 10%, κάτι που έχει ήδη εφαρμοσθεί στις γραμμές της Αδριατικής.

Πάντως, από την απεργία των ναυτικών έχουν ήδη δημιουργηθεί προβλήματα στις εμπορευματικές μεταφορές, καθώς περισσότερα από 15 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων δεν μπορούν να προσεγγίζουν τον τερματικό σταθμό του Πειραιά, ενώ προβλήματα έχουν δημιουργηθεί και στον χώρο της κρουαζιέρας.

Την ίδια ώρα, χιλιάδες πρόσφυγες παραμένουν εγκλωβισμένοι σε Μυτιλήνη Χίο Σάμο και Κω αναμένοντας τα πλοία της γραμμής, προκειμένου να μεταβούν στον Πειραιά.

Με κοινή ανακοίνωσή τους, οι τομεάρχες Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων και Ναυτιλίας και Αιγαίου Λ.Αυγενάκης και Ν.Μηταράκης, αντίστοιχα επιρρίπτουν ευθύνες στον αρμόδιο υπουργό Θ.Δρίτσα για τη συνέχιση της απεργίας.

Σημειώνουν ότι οι «πολίτες αντιμετωπίζουν προβλήματα στη μετακίνησή τους παραγωγοί και έμποροι δυσκολεύονται στη μεταφορά των προϊόντων τους και η μεταφορά προσφύγων έχει διακοπεί δημιουργώντας ασφυκτικές καταστάσεις»English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese