Από το σπίτι της στην πόλη Μαζάρι Σαρίφ επέστρεφε μια νεαρή φοιτήτρια…
που σπουδάζει στο Πανεπιστήμιο της Καμπούλ, όταν το λεωφορείο στο οποίο επέβαινε σταμάτησαν Ταλιμπάν για έλεγχο.

Κρύβοντας το κινητό της, η Miss Sadat (ψευδώνυμο) κατάφερε να βιντεοσκοπήσει χωρίς να την αντιληφθεί κανείς τον μαχητή Ταλιμπάν όση ώρα μιλούσε στους επιβάτες του λεωφορείου. Μιλώντας σε δημοσιογράφο του BBC, η Miss Sadat ομολογεί πως ξεκίνησε το οκτάωρο ταξίδι της προς το Πανεπιστήμιο παρά τις προειδοποιήσεις του πατέρα της πως η περιοχή έχει έναν έξτρα βαθμό επικινδυνότητας, εξαιτίας της πρόσφατης επίθεσης στην Κουντούζ.  

“Το ένιωθα ότι κάτι κακό θα συμβεί εκείνη τη μέρα, είχα κάτι σαν έκτη αίσθηση” λέει η ίδια στο BBC. “Μόλις κατέβηκε από το λεωφορείο, ανακουφιστήκαμε αλλά δεν κράτησε πολύ γιατί παρακάτω μας σταμάτησαν ξανά” εξηγεί. “Φοβήθηκα πολύ, νόμιζα πως είχαν καταλάβει ότι τράβηξα βίντεο και γι’ αυτό μας σταμάτησαν. Ο Ταλιμπάν ανέβηκε στο λεωφορείο και ήρθε προς το μέρος μου με το όπλο στα χέρια. Τελικά κατευθυνόταν προς τον οδηγό, ο οποίος είχε ένα πατάκι με μια ημίγυμνη γυναίκα και του ζήτησε να το πετάξει” λέει η Miss Sadat, που καθόταν στη θέση ακριβώς πίσω από τον οδηγό.    

«Αν εργάζεστε για την κυβέρνηση παρακαλώ παραιτηθείτε. Οι Ταλιμπάν λένε ότι είστε ασφαλείς. Δεν θα σας πειράξουμε αν αφήσετε τις δουλειές σας. Οπότε καλό ταξίδι και μην ανησυχείτε! Κάποιοι λένε πως οι Ταλιμπάν είναι κανίβαλοι. Δεν είμαι κανίβαλος, είμαι Ταλιμπάν. Αλλά θα έτρωγα τα κεφάλια των Αμερικάνων!» είναι κάποια από τα λόγια που απευθύνει ο Ταλιμπάν προς τους επιβάτες, που ακούγονται να συμφωνούν με ό, τι λέει.    

Σημειωτέον δε πως το περιστατικό συνέβη σε έναν από τους πιο ασφαλείς –υποτίθεται- αυτοκινητοδρόμους του Αφγανιστάν.


ΠηγήEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese