Η Τουρκία μπορεί να διεξάγει δημοψήφισμα για να αλλάξει το Σύνταγμα και να εγκαθιδρύσει προεδρικό σύστημα και οι συζητήσεις για το θέμα θα επισπευσθούν την επόμενη περίοδο, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του προέδρου Ταγίπ…

 

Ερντογάν.

Ο Ιμπραχίμ Καλίν έκανε τις δηλώσεις αυτές τρεις ημέρες αφού το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές, ένας θρίαμβος για τον Ερντογάν, η φιλοδοξία του οποίου για περισσότερες προεδρικές εξουσίες εξαρτάται από τον έλεγχο του κοινοβουλίου από το AKP.

"Ένα θέμα όπως το προεδρικό σύστημα δεν μπορεί να αποφασιστεί χωρίς το έθνος. Αν ο μηχανισμός απαιτεί δημοψήφισμα, τότε θα διεξάγουμε δημοψήφισμα", είπε στους δημοσιογράφους ο Καλίν, προσθέτοντας πως η αλλαγή δεν είναι απλώς ένα προσωπικό θέμα για τον Ερντογάν, όπωςμετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

"Η εκτελεστική προεδρία δεν είναι ένα θέμα του προσωπικού μέλλοντος του προέδρου μας. [Ο Ερντογάν] έχει ήδη μπει στα ιστορικά βιβλία. Το βασικό κίνητρο είναι να κάνει το σύστημα στην Τουρκία όσο γίνεται πιο αποτελεσματικό".

Ο Καλίν άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα υπάρξουν μεγάλες αλλαγές στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας έπειτα από τις εκλογές της Κυριακής, λέγοντας ότι η πολιτική της των "ανοικτών θυρών" στους πρόσφυγες από τη Συρία θα συνεχιστεί είτε λάβει βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση είτε όχι.

Η Τουρκία δέχεται πιέσεις από την ΕΕ, στην οποία φιλοδοξεί να ενταχθεί, να κάνει περισσότερα προκειμένου να κρατήσει τους πρόσφυγες στο έδαφός της και να βοηθήσει να αναχαιτιστεί η μεγαλύτερη μεταναστευτική ροή στην ευρωπαϊκή ήπειρο μετά τον Β» Παγκόσμιο Πόλεμο. Η ΕΕ έχει προτείνει οικονομική βοήθεια και ταχύτερη ένταξη για την Τουρκία με την ελπίδα να εξασφαλίσει τη βοήθειά της.

Ο Καλίν είπε ακόμη πως η μάχη της Τουρκίας εναντίον των μαχητών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και κατά του Ισλαμικού Κράτους θα συνεχιστεί "με αποφασιστικότητα".
 
Ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας και της μεταναστευτικής κρίσης θα συζητηθεί στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ομάδας των Είκοσι (G20) στην Τουρκία αργότερα αυτό τον μήνα, είπε.