Μια εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις. Δε χρειάζεται να μιλά κάνεις τη γλώσσα των προσφύγων και των μεταναστών για να καταλάβει το δράμα που περνούν μέχρι να φτάσουν σε ένα ασφαλές έδαφος. Λίγο πριν την επίσκεψη του πρωθυπουργού,…

 

Αλέξη Τσίπρα, και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, άνοιξαν οι πύλες στο κέντρο προσωρινής φιλοξενίας στο κλειστό γυμναστήριο του Γαλατσίου.

Οι φωτογραφίες των παιδιών στους τοίχους προκαλούν σοκ. Η θάλασσα του Αιγαίου σαν μια τεράστια φάλαινα που απειλεί να τους πνίξει, κάτω από τα σαπιοκάραβα μεγάλοι καρχαρίες μέσα από τα κοφτερά σαγόνια των οποίων περνούν άνθρωποι που τους κατάπιαν τα κύματα είναι μερικά από τα όσα αποτυπώνουν τα παιδιά χωρίς πατρίδα στις δημιουργίες τους.

Στις ζωγραφιές υπάρχουν πολλά αγαπημένα πρόσωπα που χάθηκαν με τα παιδιά να προσπαθούν να αναπαρστήσουν τις απώλειες. Ανάμεσα στους νεκρούς και πολλές μητέρες. Τα παιδιά που έμειναν ορφανά, μέσα από τα χρώματα και μέσα από λέξεις όπως «σε αγαπάω» και «μου λείπεις» δείχνουν πόσο τους έχει στοιχίσει αυτή η απώλεια.

Από τις δημιουργίες τους δε λείπει η αποτύπωση των συνθηκών που επικρατούν στη χώρα τους. Άνδρες μέσα σε τανκ κι άλλοι κρατώντας όπλα σκορπίζουν το θάνατο με το κόκκινο χρώμα να συμβολίζει την τόσο άδικη αφαίρεση της ανθρώπινης ζωής.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese