«Πρέπει να κάνουμε γρηγορότερα αυτά που θα έπρεπε να κάνουμε ούτως ή άλλως». Ο Τόμας Γκέιζελ, ο δραστήριος και φιλέλληνας δήμαρχος του Ντίσελντορφ, ξέρει πολύ καλά πως προκλήσεις όπως το μεταναστευτικό αντιμετωπίζονται…

 

πριν «σκάσουν» και κυρίως με την κινητοποίηση όλης της κοινότητας.

Την Κυριακή 8 Νοεμβρίου θα βρίσκεται στην Αθήνα για να συμμετάσχει στον 33ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας, «ένα όνειρο για όλους τους μαραθωνοδρόμους», όπως λέει ο ίδιος.

Λίγο πριν φτάσει στη χώρα μας, μιλήσαμε για την οικονομική κρίση, το προσφυγικό κύμα αλλά και τις σκληρές προπονήσεις του.

«Το προσφυγικό κύμα μεγεθύνει τις προκλήσεις που οι αναπτυσσόμενες πόλεις έχουν ούτως ή άλλως. Στο Ντίσελντορφ προσπαθήσαμε να αντιδράσουμε πολύ γρήγορα, όταν ακόμα δεν ήταν αντιληπτές οι διαστάσεις που θα έπαιρνε το θέμα.

Τον Σεπτέμβριο του 2014 κάναμε ένα στρογγυλό τραπέζι με όλους τους οργανισμούς που μπορούν να συνεργαστούν, να βοηθήσουν και ενσωματώσουν τους πρόσφυγες: Από τις υπηρεσίες του δήμου και τις εθελοντικές οργανώσεις μέχρι τους υγειονομικούς φορείς, τα φιλανθρωπικά σωματεία, τα σχολεία, τα νηπιαγωγεία και τους αθλητικούς συλλόγους.
 
Είναι εντυπωσιακοί πόσοι εθελοντές ανταποκρίθηκαν. Τώρα πρέπει να φροντίσουμε για περισσότερους χώρους φιλοξενίας, για περισσότερα σχολεία και για καλύτερες δημόσιες υποδομές και μεταφορές.

Θα έλεγα λοιπόν, πως στο αποκορύφωμα του προσφυγικού κύματος πρέπει να κάνουμε γρηγορότερα αυτό που θα έπρεπε να κάνουμε ούτως ή άλλως».

ΠΗΓΗ: Ελεύθερος ΤύποςEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese