Σε θύελλα αντιδράσεων και πολιτική… απομόνωση οδήγησε η δήλωση του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη για την «εθνοκάθαρση» και όχι «γενοκτονία» των Ποντίων.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση επιτέθηκε σφοδρότατα στον υπουργό…

 

Παιδείας, επιχειρώντας να καταστήσει υπεύθυνο τον πρωθυπουργό για την επιλογή του στο συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο, ζητώντας το κεφάλι του κ. Φίλη επί πίνακι. Την ίδια ώρα τόσο στο ΣΥΡΙΖΑ όσο και στο Μέγαρο Μαξίμου κράτησαν αποστάσεις ασφαλείας, «αδειάζοντας» τον υπουργό και κάνοντας λόγο για «προσωπικές απόψεις» τις οποίες δεν ενστερνίζεται το κυβερνών κόμμα και η κυβέρνηση. Αντίστοιχη αντίδραση υπήρξε και από την πλευρά του ήσσονος κυβερνητικού εταίρου, καθώς οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με ανακοίνωσή τους τονίζουν πως «θεωρούμε ότι δεν έχουμε δικαίωμα να εκμηδενίσουμε τον σχεδιασμένο τραγικό ξεριζωμό χιλιάδων ανθρώπων οι οποίοι θυσιάστηκαν με βίαιο τρόπο. Η ιστορία του Πόντου ήταν και θα παραμείνει αδιαμφισβήτητα αληθινή .

Η προσπάθεια του υπουργού Παιδείας να κατευνάσει τη θύελλα αντιδράσεων μέσα από διαρροές συνεργατών του δεν πέτυχε το στόχο τη, αφού η «ζημιά» είχε ήδη γίνει και είχε λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Συγκεκριμένα, κύκλοι του κ. Φίλη μετά τις αντιδράσεις έκαναν λόγο για ήδη εκπεφρασμένη, προσωπική άποψη του κ. Νίκου Φίλη, αναφορικά με το ζήτημα της Γενοκτονίας των Ποντίων, που πάντως δεν αμφισβητεί την επίσημη θέση της Ελλάδας στο ζήτημα αυτό.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Φίλης, στην εκπομπή τη Δευτέρα ανέφερε: «Έκανα δήλωση πριν από χρόνια ως δημοσιογράφος συμμεριζόμενος τις απόψεις πολλών ιστορικών και πολλών διεθνολόγων. Κάναμε διάκριση στην εθνοκάθαρση την αιματηρή και στο φαινόμενο της γενοκτονίας». Ο υπουργός συμπλήρωσε πως «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζουμε το αίμα, τον πόνο, όσα έχουν υποστεί οι Πόντιοι, από τη θηριωδία των Τούρκων. Αυτό είναι άλλο πράγμα και άλλο πράγμα η γενοκτονία, με αυστηρή επιστημονική έννοια».

«Εγώ δεν θέλω να επιβάλλω τις προσωπικές μου απόψεις ως κρατική πολιτική. Η κρατική πολιτική αναγνωρίζει Ημέρα Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού» τόνισε ο κ Φίλης υποστηρίζοντας όμως, πως «αν γίνει η συζήτηση ψύχραιμα και επαναλαμβάνω, επί επιστημονικού επιπέδου, είναι άλλο πράγμα η εθνοκάθαρση, όσο αιματηρή και αν είναι και άλλο πράγμα η γενοκτονία και το ολοκαύτωμα».

Αποστάσεις Μαξίμου από τις δηλώσεις Φίλη

Αποστάσεις έλαβαν κυβερνητικές πηγές από τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη ότι δεν υπήρξε γενοκτονία των Ποντίων, αλλά εθνοκάθαρση. Η θέση του κοινοβουλίου και της κυβέρνησης στο θέμα της Γενοκτονίας των Ποντίων είναι εκπεφρασμένη, αλλά ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει τις προσωπικές του απόψεις σε επιστημονικό επίπεδο, επισήμαναν οι κύκλοι αυτοί.

Οι δηλώσεις του υπουργού Παιδείας ξεσήκωσαν κύμα αντιδράσεων, με τα πολιτικά κόμματα να καλούν τον πρωθυπουργό να πάρει ξεκάθαρη θέση απέναντι στις δηλώσεις. Έντονη ήταν και η αντίδραση του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Συλλόγων, Χαράλαμπου Αποστολίδη, ο οποίος χαρακτήρισε «νέα Ρεπούση» το Νίκο Φίλη.

Σημειώνεται πως σε δηλώσεις του το βράδυ της Δευτέρας, ο κ. Φίλης σημείωσε: «Έκανα τη δήλωση πριν από χρόνια ως δημοσιογράφος συμμεριζόμενος απόψεις πολλών ιστορικών και πολλών διεθνολόγων, κάναμε διάκριση ανάμεσα στην εθνοκάθαρση την αιματηρή και το φαινόμενο της γενοκτονίας. Αυτό σε τίποτα δεν σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζουμε το αίμα, τον πόνο, όσα έχουν υποστεί οι Πόντιοι από τη θηριωδία των Τούρκων. Αυτό είναι άλλο πράγμα και άλλο πράγμα η γενοκτονία με αυστηρή επιστημονική έννοια».

«Καρατόμηση» Φίλη ζητά η Νέα Δημοκρατία

Τα πυρά των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας συγκεντρώνει ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης μετά τις δηλώσεις του για τη γενοκτονία των Ποντίων. Με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, 45 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητούν την αποπομπή του, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι οι δηλώσεις του «προκαλούν αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη» και «προσβάλλουν τον Ποντιακό, Μικρασιατικό και Θρακικό Ελληνισμό».

Ζητούν δε από τον πρωθυπουργό να ξεκαθαρίσει αν ασπάζεται και ο ίδιος αυτές τις δηλώσεις. «Διαφορετικά απαιτούμε την απομάκρυνση του κ. Φίλη από την θέση του υπουργού Παιδείας», υπογραμμίζουν. Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή εδώ.

 

 English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese