Εντυπωσιακή αναφορά σε αποσπάσματα του βιβλίου του δημοσιογράφου Τζαν Λουίτζι Νούτσι με τίτλο Via Crucis και θέμα την οικονομική διαχείριση στο Βατικανό, δημοσιεύει σήμερα η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera.

Σε συνεδρίαση…

 

κεκλεισμένων των θυρών, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 3 Ιουλίου του 2013, ο Πάπας Φραγκίσκος φέρεται να ζήτησε από στενούς του συνεργάτες, μεταξύ των άλλων, «να καταβληθεί σημαντική προσπάθεια ώστε οι οικονομικές υποθέσεις της Αγίας Έδρας να γίνουν πιο διαφανείς».

Ο Πάπας, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο Νούτσι στο βιβλίο, πρόσθεσε ότι «διευρύνθηκε υπερβολικά ο αριθμός των εργαζομένων στην Αγία Έδρα καθώς μέσα σε πέντε χρόνια αυξήθηκαν κατά 30%».

Σε θέματα που αφορούν στη λεπτομερή οικονομική διοίκηση, ο Φραγκίσκος φέρεται να πρόσθεσε, σύμφωνα με το Via Crucis, ότι «αν κάποιο έργο εκτελείται χωρίς να έχει κατατεθεί προηγουμένως συνολική εκτίμηση εξόδων, ο προμηθευτής δεν πρέπει να πληρώνεται», όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Τζανλουίτζι Νούτσι, ο Αργεντινός Πάπας ζήτησε με μεγάλη έμφαση «σαφήνεια και διαφάνεια», όπως ακριβώς δηλαδή «συμβαίνει και στην πιο απλή εταιρεία».

Οι υποδείξεις του Ποντίφικα ολοκληρώνονται με την σύσταση, σύμφωνα με το Via Crucis, να ζητά η αρμόδια υπηρεσία του Βατικανού τρεις εκτιμήσεις εξόδων από διαφορετικές εταιρίες», πριν από την ανάθεση και την εκτέλεση οποιουδήποτε έργου ή πριν από κάθε προμήθεια.

Όπως αναφέρει η Corriere della Sera είναι πιθανόν οι αποκαλύψεις αυτές να συνδέονται με τις πρόσφατες συλλήψεις του υψηλόβαθμου Ισπανού κληρικού Λούθιο Άνxελ Μπάλντα και της συνεργάτιδάς του Φραντσέσκα Ιμακολάτα Τσαουκί, οι οποίοι φέρονται να αφαίρεσαν απόρρητα ντοκουμέντα από το Βατικανό και να τα διοχέτευσαν εκτός των τειχών του παπικού κρατιδίου.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese