Οι ναυτικοί αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους, που είναι η διάλυση του ΝΑΤ, οι συντάξεις που…
θα πάνε στα 67, η νέα μείωση των οργανικών συνθέσεων η ανεργία πάνω από 15.000 ναυτεργατών και το γεγονός ότι πάνω από 60.000 εργάζονται με «μαύρη» ανασφάλιστη εργασία και το φορολογικό.
Όπως ανέφερε, η 48ωρη απεργία είναι προειδοποιητική και στις 12 Νοεμβρίου η ΠΝΟ θα συμμετάσχει στην απεργία της ΓΣΕΕ με δυνατότητα κλιμάκωσης. Η ΠΝΟ θεωρεί ότι οι εφοπλιστές θέλουν στα πλοία να δουλεύουν ξένοι, για χαμηλότερο κόστος και καταγγέλλει ότι στην Αδριατική, πληρώματα των πλοίων είναι Βούλγαροι, Ρουμάνοι, Φιλιππινέζοι και Ουκρανοί.

————————————————————————————-

Μια πρώτη απεργιακή απάντηση στο νέο γύρο της αντιλαϊκής επίθεσης που εξαπολύουν σε βάρος τους κυβέρνηση – ΕΕ και εφοπλιστές, δίνουν από χτες οι ναυτεργάτες σε όλη τη χώρα, συμμετέχοντας καθολικά στη 48ωρη απεργία του κλάδου, η οποία ολοκληρώνεται στις 6 π.μ. την Τετάρτη.Συνολικά, 54 πλοία στον κεντρικό άξονα σύνδεσης του Πειραιά με Κυκλάδες, Δωδεκάνησα και Βόρειο Αιγαίο έμειναν ακινητοποιημένα. Ανάλογη επιτυχία είχε η απεργία σε Ραφήνα και Λαύριο. Στον άξονα Πάτρα – Ιταλία ακινητοποιήθηκαν πέντε επιβατικά – οχηματαγωγά πλοία με ελληνική σημαία, πέντε επιβατικά – οχηματαγωγά με ιταλική και τρία οχηματαγωγά (RO/RO) με ιταλική σημαία, με πάνω από 700 ναυτεργάτες να συμμετάσχουν στην απεργία. Μεγάλη ήταν η συμμετοχή και στο πορθμείο Ρίο – Αντίρριο, όπως και στις γραμμές Πάτρα – Κεφαλονιά, Κυλλήνη – Ζάκυνθο, Κυλλήνη – Κεφαλονιά.

Στην οργάνωση και την περιφρούρηση της απεργίας τόσο στο λιμάνι του Πειραιά, όσο και στα άλλα λιμάνια, πρωτοστάτησαν οι ταξικές δυνάμεις, που συνεχίζουν εντατικά την προετοιμασία και της νέας απεργίας, στις 12 Νοέμβρη. Ζητήματα αιχμής για τους ναυτεργάτες είναι το Ασφαλιστικό, τα Εργασιακά, η μεθοδευόμενη κατάργηση των οργανικών συνθέσεων.

Συγκέντρωση στον Πειραιά

Στο πλαίσιο της πρώτης μέρας της απεργίας, τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ, ΠΕΣ ΝΑΤ και η Επιτροπή Ανέργων Ναυτεργατών πραγματοποίησαν χτες το πρωί προσυγκέντρωση στο λιμάνι του Πειραιά, απέναντι από το σταθμό του ΗΣΑΠ και με πορεία έφτασαν στο ύψος του Αγίου Διονυσίου, όπου έγινε η απεργιακή συγκέντρωση των ναυτεργατών. Εκ μέρους του ΚΚΕ, παραβρέθηκε στην κινητοποίηση η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτής.

Μιλώντας, ανάμεσα σε άλλους, στην απεργιακή συγκέντρωση των ναυτεργατών, ο Σάββας Τσιμπόγλου, πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, σημείωσε ότι η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία του κεφαλαίου, επομένως και των εφοπλιστών, συνθλίβει τα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα. Γι’ αυτό το λόγο, επεσήμανε, απαιτείται να απομονωθούν όσοι καλλιεργούν την αυταπάτη του «κοινωνικού εταιρισμού».

«Εμείς λέμε – συνέχισε – “τέρμα πια οι αυταπάτες, ή με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες». Αυτό, πρόσθεσε, πρέπει να γίνει συνείδηση στα λαϊκά στρώματα, να προχωρήσει η ανασύνταξη του εργατικού κινήματος και η ανάπτυξη της πάλης σε ταξική κατεύθυνση. Ακολούθησε πορεία στο υπουργείο Ναυτιλίας, όπου σε συνάντηση με τον Θ. Δρίτσα, οι ναυτεργάτες εισέπραξαν μόνο …συμπάθεια.

Μηνύματα αλληλεγγύης

Συνδικάτα και οργανώσεις από το εξωτερικό εκφράζουν τη στήριξη και αλληλεγγύη τους στο διήμερο απεργιακό αγώνα των ναυτεργατών. Την Παρασκευή, επισκέφτηκε το ΠΑΜΕ ο πρόεδρος της Διεθνούς Κλαδικής Μεταφορών της ΠΣΟ. Η Διεθνής εξέφρασε την αλληλεγγύη της στην απεργία και τα ναυτεργατικά σωματεία ενημέρωσαν για την προετοιμασία της απεργιακής μάχης. Μηνύματα, επίσης, έστειλαν η Ομοσπονδία Μεταφορών Κύπρου ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ – ΠΕΟ καθώς και η Συνομοσπονδία CTB Βραζιλίας.

Επίσης, μήνυμα αλληλεγγύης στέλνει στους ναυτεργάτες και το Σωματείο Επαγγελματιών Οδηγών Αττικής Βοιωτίας και Νήσων Αργοσαρωνικού. Οπως σημειώνει, «οι επαγγελματίες οδηγοί εκφράζουν την αλληλεγγύη και συμπαραστέκονται στη 48ωρη απεργία των ναυτεργατών. Καλούμε τους συναδέλφους οδηγούς να σταθούν δίπλα στους ναυτεργάτες, στον αγώνα που δίνουν για τα Εργασιακά, ενάντια στη διάλυση του ΝΑΤ και την κατάργηση οργανικών θέσεων. Ο αγώνας θα δοθεί στους καταπέλτες των πλοίων».

Αναβλήθηκε η δίκη στην Καβάλα

Για τις 27 Ιούνη 2016 αναβλήθηκε η δίκη των 44 ναυτεργατών (εν ενεργεία και συνταξιούχων) και άλλων εργαζομένων που διώκονται με την κατηγορία της «παρακώλυσης συγκοινωνιών» για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις που είχαν προκηρύξει η ΠΝΟ και η ΓΣΕΕ τον Οκτώβρη του 2010 και τον Απρίλη του 2014. Η δίκη ήταν να γίνει χτες στα δικαστήρια της Θάσου. Η βιομηχανία διώξεων που έχουν εξαπολύσει οι εφοπλιστές που ελέγχουν την πορθμειακή γραμμή Καβάλας – Θάσου συνεχίζεται, καθώς μέσα στον Νοέμβρη είναι προγραμματισμένες να γίνουν άλλες τρεις δίκες και συγκεκριμένα στις 6/11, στις 23/11 και στις 26/11.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese