Η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) κατηγόρησε κάποιες οργανώσεις των Σύρων εξεγερμένων ότι διαπράττουν εγκλήματα πολέμου επειδή χρησιμοποίησαν αμάχους που κρατούν ομήρους ως «ανθρώπινες…

 

ασπίδες» προκειμένου να εμποδίσουν τον κυβερνητικό στρατό να εξαπολύσει αεροπορικές επιδρομές.

Σύμφωνα με την οργάνωση, η πρακτική αυτή συνίσταται «στην ομηρία και την παραβίαση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Και τα δύο αποτελούν εγκλήματα πολέμου».

«Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει το κλείσιμο ανθρώπων σε κλουβιά και το γεγονός ότι τίθεται εσκεμμένα σε κίνδυνο η ζωή τους, ακόμη κι αν στόχος είναι να σταματήσουν οι τυφλές αεροπορικές επιδρομές του καθεστώτος», ανέφερε ο Νάντιμ Χούρι διευθυντής της ΜΚΟ για τη Μέση Ανατολή σε ανακοίνωσή του που δημοσιεύθηκε χθες Δευτέρα.

Ένα βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα το προηγούμενο σαββατοκύριακο δείχνει δεκάδες ανθρώπους –στρατιώτες και πολίτες– να μεταφέρονται μέσα σε κλουβιά στην Ανατολική Γούτα, ένα προάστιο ανατολικά της Δαμασκού το οποίο ελέγχουν οι εξεγερμένοι και πολιορκείται από τον κυβερνητικό στρατό, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οργάνωση Τζάιχ αλ Ισλάμ ("Ο στρατός του ισλάμ" στα αραβικά), που θεωρείται η σημαντικότερη των Σύρων εξεγερμένων κοντά στην πρωτεύουσα, επιδίδεται στην πρακτική αυτή.

Όπως καταγγέλλει το HRW τον Σεπτέμβριο έγινε γνωστό ότι ανάλογη πρακτική χρησιμοποιήθηκε και σε δύο περιοχές στην επαρχία Ιντλίμπ, τις οποίες ελέγχει η κυβέρνηση και πολιορκούνται από τους εξεγερμένους.

Η Ανατολική Γούτα, την οποία πολιορκεί ο συριακός στρατός εδώ και δύο χρόνια, είναι τακτικά στόχος βομβαρδισμών. Την Παρασκευή τουλάχιστον 70 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 550 τραυματίστηκαν σε μια αεροπορική επιδρομή εναντίον μιας αγοράς στη Ντούμα, όπως ανέφεραν οι Γιατροί χωρίς Σύνορα.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese