Η Αίγυπτος δεν θα φεισθεί προσπαθειών για συνεργασία με όλους τους λαούς που ασπάζονται την ειρήνη, έτσι ώστε να ενισχυθεί η διεθνής ειρήνη και ασφάλεια, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Άμυνας της Αιγύπτου Στρατηγός Sedki Sobhi, ο οποίος…

 

πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο κατόπιν πρόσκλησης του Kύπριου Υπουργού Άμυνας Χριστόφορου Φωκαΐδη.

Από την πλευρά του, ο κ. Φωκαϊδης, μιλώντας μετά από συνάντηση, είπε ότι η Κύπρος, ως το νοτιοανατολικότερο κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει πλήρη επίγνωση του ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει για να διευκολύνει και να προωθήσει εκείνες τις πολιτικές που θα συμβάλουν στην καλλιέργεια συνθηκών περιφερειακής συνεργασίας που τόσο έχει ανάγκη η ευρύτερη γειτονιά μας. 

Στη συνέχεια οι Υπουργοί Άμυνας Κύπρου και Αιγύπτου υπέγραψαν Μνημόνιο Στρατιωτικής και Αμυντικής Συνεργασίας, το οποίο αποτελεί επιστέγασμα της προόδου που έχει επιτευχθεί ανάμεσα στις δύο χώρες το τελευταίο διάστημα.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Φωκαΐδης υπενθύμισε ότι η Αίγυπτος και η Κύπρος, πέραν από τους ιστορικούς δεσμούς ειλικρινούς φιλίας και αλληλοσεβασμού, έχουν πετύχει τα τελευταία χρόνια μια σημαντικότατη πρόοδο στη μεταξύ τους συνεργασία σε ένα μεγάλο φάσμα τομέων. “Η παραδοσιακά φιλική σχέση μεταξύ των δύο λαών μας, αλλά ιδιαίτερα η αναβαθμισμένη συνεργασία και ενίσχυση των επαφών στο πιο ψηλό επίπεδο το τελευταίο διάστημα, δημιουργούν ένα στέρεο υπόβαθρο για διεύρυνση της μεταξύ μας σχέσης και στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας”.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Sobhi εξέφρασε την εκτίμησή του για την επίσκεψη στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι οι Αιγύπτιοι και οι Κύπριοι έχουν ισχυρές ιστορικές σχέσεις από τα μέσα της δεκαετίας 1950, που χαρακτηρίζονται από κοινή εργασία και συνεχή κατανόηση για όλα τα θέματα στην Ευρω-μεσογειακή περιοχή, τα συμφέροντα των λαών μας και τις προσδοκίες τους για τη δημιουργία πολιτισμού και το μέλλον μας.

«Έχουμε» είπε «πλήρη συμφωνία επί θεμάτων στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ της Αιγύπτου και της Κύπρος σε διάφορες πτυχές όπως το ρόλο μας στη διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας σε αυτή τη σημαντική περιοχή του κόσμου και πώς να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας, όπως παραδείγματος χάρη, η αυξανόμενη τρομοκρατία τα τελευταία χρόνια που είναι μια σημαντική απειλή για τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη. Ένα άλλο θέμα ήταν η λαθρομετανάστευση».English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese