Φαίνεται πως τα βρήκαν Περιφέρεια και αρχαιολογική υπηρεσία, κάπου στη μέση, αναφορικά με το ζήτημα της …
ολοκλήρωσης του δρόμου Γάζι- Κρουσώνας (κόμβος Καλεσσών) ώστε  να μη βγει το έργο από το ΕΣΠΑ αλλά και να προχωρήσει η ανασκαφή των ευρημάτων.

Υπενθυμίζεται πως οι αρχαιολόγοι είχαν επαναστατήσει κατά του έργου καθώς στο σημείο είχε βρεθεί τμήμα υστερομινωικού οικισμού, εκεί ακριβώς  που επρόκειτο να κατασκευαστεί κυκλικός κόμβος.

Η λύση ωστόσο βρέθηκε με την συνεργασία της Περιφέρειας με τις υπηρεσίες. Έγινε οριοθέτηση του χώρου , ώστε να αποφασιστεί το σημείο που θα πέσουν ασφαλτικά ενώ θα ενισχυθεί το προσωπικό ώστε να γίνει  θετική εισήγηση στο ΚΑΣ για κατάχωση των ευρημάτων.

Με αυτό τον τρόπο αποφεύχθηκαν τα χειρότερα καθώς αυτή η διαφωνία θα μπορούσε να οδηγήσει στην απένταξη του έργου ,των 26 εκ. ευρώ , από το ΕΣΠΑ!

Το ζήτημα θα ενταχθεί με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος στο ΚΑΣ καθώς τα χρονικά περιθώρια από το ΕΣΠΑ στενεύουν και δεν υπάρχει καιρός για καθυστερήσεις…

Το θετικό είναι ότι οι αρχαιολόγοι πιστεύουν πως έρχεται στο φως ένα μεγάλο μινωϊκο συγκρότημα που έρχεται να “γεμίσει” ιστορικά κενά για το Μαλεβίζι.

Συγκεκριμένα, στο σημείο βρέθηκε  τμήμα του οικισμού διαμορφωμένο σε δύο άνδηρα. Τα δωμάτια αποτελούσαν αποθηκευτικούς και εργαστηριακούς χώρους, αλλά και κοινόχρηστους χώρους όπως δείχνουν πλήθος αγγείων που βρέθηκαν.

Τέλος, ζητήθηκε να γίνει φραγή του αγωγού απορροής των ομβρίων υδάτων  καθώς η πρόσφατη κακοκαιρία προκάλεσε φθορές ενώ ζητήθηκε να τροποποιηθεί και η μελέτη  κατασκευής του κυκλικού κόμβου ώστε να μη χαθούν τα αρχαία ευρήματα.

ΠηγήEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese