Συνελήφθησαν δύο Ιρανοί δημοσιογράφοι που πρόσκεινται στους μεταρρυθμιστές, οι Ισά Σαχαρκίζ και Εχσάν Μαζανταρανί, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ilna που πρόσκειται και αυτό στους κύκλους των μεταρρυθμιστών….

 

Το Ilna δεν διευκρίνισε την ημερομηνία της σύλληψής τους.

Ο Σαχαρκίζ είχε καταδικαστεί τον Σεπτέμβριο του 2010 σε φυλάκιση τριών ετών και στη συνέχεια είχε αφεθεί ελεύθερος αφού είχε εκτίσει την ποινή του στο τέλος του 2013.
 
Τότε είχε καταδικαστεί για προπαγάνδα κατά των ισλαμικών αρχών της χώρας και προσβολή του ανώτατου ηγέτη της, του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ο Σαχαρκίζ είχε διατελέσει διευθυντής Τύπου στο υπουργείο Πολιτισμού κατά τη διάρκεια της προεδρίας του μεταρρυθμιστή Μοχαμάντ Χαταμί (1997-2005).

Τους τελευταίους μήνες έχει μιλήσει αρκετές φορές στις υπηρεσίες στα ιρανικά του ραδιοφωνικού δικτύου του BBC και του Voice of America (VOA) για να επικρίνει τους ηγέτες της χώρας, ιδιαίτερα τον Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Ο Μαζανταρανί, ο έτερος δημοσιογράφος που συνελήφθη, διευθύνει την εφημερίδα Farhikhteghan που πρόσκειται στους μεταρρυθμιστές και ανήκει στο ελεύθερο ισλαμικό πανεπιστήμιο, ένα μεγάλο ιδιωτικό ίδρυμα.
 
Είχε συλληφθεί ξανά το 2009 κατά τη διάρκεια του κινήματος αμφισβήτησης μετά την επανεκλογή του πρώην υπερσυντηρητικού προέδρου της χώρας Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ, κατηγορούμενος για δράση κατά της εθνικής ασφάλειας και επαφές με ξένους.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese