Σημαντικά ζητήματα που αφορούν στον Δήμο Χαλκιδέων, αλλά και στον νομό μας γενικότερα, έθεσαν ο Αντιπεριφερειάρχης Φάνης Σπανός και ο Δήμαρχος Χαλκιδέων Χρήστος Παγώνης, στον… Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Έργων Γεώργιο Δέδε, στη συνάντηση που είχαν μαζί του την Παρασκευή 30/10/2015.

Το πρώτο θέμα που τέθηκε αφορά στα διόδια που σχεδιάζονται να εγκατασταθούν στο δρόμο Χαλκίδα – Σχηματάρι. Τόσο ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Εύβοιας όσο και ο Δήμαρχος Χαλκιδέων ζήτησαν να σταματήσει κάθε πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση αυτή, χαρακτηρίζοντας μάλιστα ως απόλυτη παραφροσύνη το γεγονός να πληρώνουν οι Ευβοείς και οι επισκέπτες του νομού διόδια, σε ένα δρόμο που κατασκευάστηκε με δημόσια χρήματα, προκειμένου να αποπληρωθεί το αντίστοιχο έργο της Ιόνιας Οδού, με το οποίο η Εύβοια δεν έχει καμία σχέση.

Επίσης, στη συνάντηση τέθηκε το θέμα της Παράκαμψης Χαλκίδας – Ν. Αρτάκης . Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Σπανός και ο Δήμαρχος Χαλκιδέων κ. Παγώνης επεσήμαναν τόσο την τεράστια και διαχρονική ανάγκη του έργου όσο και το γεγονός ότι το έργο, όντας ώριμο μελετητικά, εντάχθηκε προ έτους και στο σύνολό του, στο τομεακό πρόγραμμα ΕΣΠΑ του ΥΠΟΜΕΔΙ για την προγραμματική περίοδο 2014-2020.

Ο Δήμαρχος κ. Παγώνης αναφέρθηκε και στην Παράκαμψη Βασιλικού, ενημερώνοντας τον Γενικό Γραμματέα ότι για το έργο είχε εγκατασταθεί και ανάδοχος, αλλά τελικά η εργολαβία διαλύθηκε. Τέθηκε ακόμη το θέμα των σπηλαιώσεων στην παραλία της Χαλκίδας, σημεία της οποίας έχουν υποστεί καθίζηση. Επίσης έθεσε και το θέμα του παραλιακού μετώπου της Αυλίδας, που ξεκινά από την περιοχή “Μόρφα” και φτάνει μέχρι τα Ναυπηγεία και το οποίο έχει υποστεί εκτεταμένη διάβρωση από τη θάλασσα.

Να σημειωθεί ότι μεταξύ του Δημάρχου Χαλκιδέων και του Αντιπεριφερειάρχη Εύβοιας υπήρξε απόλυτη ταύτιση απόψεων στα θέματα που τέθηκαν προς συζήτηση.

Από την πλευρά του ο Γεν. Γραμματέας Δημοσίων Έργων κ. Δέδες ανέφερε ότι ήδη το έργο αποκατάστασης της παραλίας Χαλκίδας εντάχθηκε στο πρόγραμμα των Δημοσίων Επενδύσεων του 2015, με εξασφαλισμένη πλέον πίστωση και θα δημοπρατηθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Για την Παράκαμψη Χαλκίδας επεσήμανε ότι κατά πάσα πιθανότητα θα είναι ένα από τα δύο έργα (το 2ο είναι ο δρόμος Πάτρα – Πύργος), που θα ενταχθεί στο Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης (νέο ΕΣΠΑ). Σε κάθε περίπτωση από τον Γεν. Γραμματέα κ. Δέδε δόθηκε μια διαβεβαίωση περί υψηλής προτεραιότητας του έργου.

Για το ζήτημα των διοδίων τόνισε ότι αποτελεί προϊόν μιας διαρκούς σύμβασης, κυρωμένης από τη Βουλή, όμως προτίθενται ως Κυβέρνηση να επαναδιαπραγματευθούν τις συμβάσεις αυτές συνολικά.

Τέλος, για το παραλιακό μέτωπο της Αυλίδας, ο κ. Δέδες ανέφερε ότι θα χρηματοδοτήσει του Υπουργείο τη σύνταξη της μελέτης και θα εντάξει την κατασκευή του έργου στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Εύβοιας
Φάνης Σπανός

Ο Δήμαρχος Χαλκιδέων
Χρήστος ΠαγώνηςEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese