Το παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους στο Σινά έχει ήδη αναλάβει την ευθύνη. Το Κάιρο απορρίπτει το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας και θεωρεί ότι το πιθανότερο σενάριο είναι η τεχνική βλάβη.

Η Μόσχα, δια στόματος…

 

Βλαντιμίρ Πούτιν, κρατά χαμηλούς τόνους και ζητά να διερευνηθούν ενδελεχώς τα αίτια της τραγωδίας. Οι Ρώσοι σημειώνουν ότι προς το παρόν δεν μπορεί να αποκλειστεί καμία εκδοχή.

Ρώσος εμπειρογνώμονας: Το Airbus διαλύθηκε στον αέρα

Τέλος, οι Ηνωμένες Πολιτείες και συγκεκριμένα η Ένωση Εθνικών Πληροφοριών, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο τρομοκρατίας, ωστόσο τονίζει ότι δεν υπάρχουν τέτοιες ενδείξεις.

ΗΠΑ: Δεν υπάρχουν ενδείξεις τρομοκρατικής επίθεσης

Πολλά τα αναπάντητα ερωτήματα της αεροπορικής τραγωδίας στο Σινά, όπου είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 224 άνθρωποι.

Φως στην υπόθεση αναμένεται να ρίξουν τα μαύρα κουτιά του ρωσικού αεροσκάφους, τα οποία σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν είναι σε καλή κατάσταση.

Τα πιθανά σενάρια για την πτώση είναι τα εξής: 

Τεχνικό πρόβλημα

Ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου έχει δηλώσει ότι πιθανότερη αιτία της πτώσης του αεροσκάφους οφείλεται σε τεχνικό πρόβλημα, ωστόσο την ίδια στιγμή ο υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας της χώρας, Χοσάμ Καμάλ, τόνισε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει τέτοια ένδειξη.

Υπενθυμίζεται ότι λίγες ώρες μετά την συντριβή στο Σινά, δημοσιεύματα ανέφεραν ότι ο πιλότος είχε ζητήσει να πραγματοποιηθεί επείγουσα προσγείωση, καθώς είχε αντιληφθεί κάποιο τεχνικό πρόβλημα.

Στην Ρωσία, η χήρα του συγκυβερνήτη Σεργκέι Τσουκάτσεφ ανέφερε σε δημοσιογράφους ότι ο άνδρας της είχε εκφράσει αμφιβολίες για την κατάσταση του αεροσκάφους, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν πριν την πτήση.

Από την πλευρά της, η Kogalymavia επιμένει ότι το αεροσκάφος βρισκόταν σε πολύ καλή κατάσταση, ενώ εκπρόσωποι της αεροπορικής εταιρίας τονίζουν ότι δεν είχαν καμία ένδειξη ότι υπάρχει βλάβη.

Ανθρώπινο λάθος

Η αεροπορική εταιρία έχει γνωστοποιήσει ότι ο πιλότος του αεροσκάφους, Βάλερι Νέμοφ, είχε περισσότερες από 12.000 ώρες πτήσης και άρα απορρίπτει το σενάριο να υπήρξε κάποιο λάθος από το πλήρωμα.

Ωστόσο, τα μαύρα κουτιά αναμένεται να ρίξουν φως στα τελευταία λεπτά της μοιραίας πτήσης και να δείξουν τις ενέργειες του κυβερνήτη και του συγκυβερνήτη του αεροπλάνου. Άλλωστε, οι υπεύθυνοι έχουν αναφέρει ότι τα μαύρα κουτιά βρίσκονται σε καλή κατάσταση.

Κατάρριψη από πύραυλο

Οι ειδικοί προς το παρόν απορρίπτουν τους ισχυρισμούς των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους ότι είναι υπεύθυνοι για την κατάρριψη του αεροσκάφους που μετέφερε 224 επιβάτες.

Το βέβαιο είναι ότι μόλις ολοκληρωθούν οι έρευνες στα συντρίμμια, τότε οι υπεύθυνοι θα είναι σε θέση να βγάλουν καλύτερα συμπεράσματα. Ανώτατος Ρώσος αξιωματούχος της Αεροπορίας έχει αναφέρει ότι το αεροσκάφος διαλύθηκε στον αέρα, ωστόσο τόνισε πως είναι ακόμη νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα.

Από την άλλη, δεν είναι λίγοι αυτοί που ισχυρίζονται ότι το αεροπλάνο βρισκόταν σε τέτοιο ύψος, ώστε ήταν αδύνατο – με βάση τον εξοπλισμό των τζιχαντιστών – να έχει καταρριφθεί από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

Βόμβα εντός του αεροσκάφους

Προς το παρόν, δεν υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η συντριβή του Airbus A321 προκλήθηκε από βόμβα εκ των έσω. Την ίδια στιγμή, φαίνεται ιδιαίτερα δύσκολο ένας επιβάτης να καταφέρει να περάσει μία βόμβα στο αεροδρόμιο Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου, όπου το τελευταίο διάστημα έχουν ληφθεί δρακόντεια.

Πάντως, ειδικός που μίλησε στο BBC ανέφερε πως από τα μέχρι τώρα στοιχεία που υπάρχουν από τα συντρίμμια, δεν αποκλείεται αυτό το ενδεχόμενο.

Σύμβολο του αεροπορικού δυστυχήματος η 10 μηνών ΝταρίναEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese