Περί τους 17.000 εργαζόμενους έχουν αποχωρήσει από τα δημόσια νοσοκομεία τα τελευταία πέντε χρόνια. Άλλοι 3.000 εργαζόμενοι βρίσκονται με το ένα πόδι έξω από το ΕΣΥ έχοντας ξεκινήσει τη διαδικασία συνταξιοδότησης  και αναμένοντας…

 

τις αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα. Στους 900 εκτιμάται ότι ανέρχονται οι συμβασιούχοι (επικουρικοί) εργαζόμενοι, όλων των ειδικοτήτων, στα δημόσια νοσοκομεία, οι οποίοι καλύπτουν σημαντικά κενά, αλλά οι συμβάσεις τους λήγουν στο τέλος του έτους.
 
Τα μελανά αυτά στοιχεία για την υποστελέχωση του ΕΣΥ έδωσε στη δημοσιότητα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), με αφορμή τις δηλώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας σχετικά με τις προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού στο ΕΣΥ.
 
«Μέχρι τώρα ο απολογισμός της κυβέρνησης είναι μηδενικός στο ζήτημα των προκηρύξεων και προσλήψεων. Αποτελούν μέγα ψέμα οι δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού στις 2 Απρίλη 2015, έξω από το Υπουργείο Υγείας, για προσλήψεις 4.500 Υγειονομικών Υπαλλήλων. Στην καλύτερη των περιπτώσεων θα ολοκληρωθεί το επόμενο έτος η προκήρυξη των 980 θέσεων, που εγκρίθηκαν από την προ-προηγούμενη κυβέρνηση» αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ στην ανακοίνωσή της και καλεί τους εργαζόμενους σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο, στις 2 το μεσημέρι, έξω από το υπουργείο Υγείας.
 
Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, οι εναπομείναντες εργαζόμενοι των νοσοκομείων είναι κάτω των 50.000. Εργάζονται σε συνθήκες εργασιακής εξουθένωσης. Οφείλονται χιλιάδες ρεπό στο σύνολο του προσωπικού κάθε Νοσοκομείου, όπως επίσης οφείλονται οι κανονικές άδειες, όχι μόνο του τρέχοντος έτους και προηγούμενων ετών. Συνήθης κάλυψη κάθε κλινικής είναι μία Νοσηλεύτρια στη βάρδια.
 
Η ΠΟΕΔΗΝ στηλιτεύει την επιλογή της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας να μην ανανεώσει τις συμβάσεις των επικουρικών. «Η μη ανανέωση των συμβάσεων είναι καταστροφή για το ΕΣΥ, αφού επιδεινώνονται περαιτέρω οι συνθήκες Νοσηλείας, εργασίας και θα κλείσουν κρεβάτια ΜΕΘ» τονίζει, προσθέτοντας ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αρνήθηκε την ανανέωση των συμβάσεων «επειδή οι εν λόγω εργαζόμενοι θα διεκδικήσουν την μονιμότητά τους».English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese