Με φρέσκο χρήμα 115 εκ. ευρώ ενισχύεται η κυπριακή οικονομία, μετά και τη σημερινή υπογραφή μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων  συμφωνίας για τη χορήγηση δανείου ύψους 100 εκ. ευρώ στην…

 

Κύπρο με στόχο την ενίσχυση βασικών επενδύσεων υποδομής, ενώ δεύτερη συμφωνία που υπέγραψαν Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων  και Ελληνική Τράπεζα ύψους 15 εκ. ευρώ αφορά τη στήριξη τοπικών μικρομεσαίων και μεσαίας κεφαλαιοποίησης επιχειρήσεων.

Οι δύο συμφωνίες,  υπεγράφησαν σήμερα, παρουσία του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων  Werner Hoyer, από τον Κύπριο υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Jonathan Taylor και την Πρόεδρο του Δ.Σ της Ελληνικής Τράπεζας Ειρένα Γεωργιάδου.

«Αυτή η συμφωνία, σε συνάρτηση με την εξυγίανση και τον εξορθολογισμό των δημοσίων οικονομικών, επιτρέπει την έγκαιρη προώθηση και υλοποίηση όλων όσων έχουν προβλεφθεί στον σχεδιασμό της επόμενης τριετίας τουλάχιστον» είπε ο κ. Χάρης Γεωργιάδης, σημειώνοντας πως «δεν υπάρχει δηλαδή καμιά δικαιολογία, κανένας δημοσιονομικός περιορισμός και εναπόκειται στις αναθέτουσες αρχές, στα κυβερνητικά τμήματα, τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλους φορείς, να υλοποιήσουν αυτά που έχουν προγραμματιστεί».

Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη συμφωνία, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι αφορά την σύναψη δανείου 15εκ ευρώ από την Ελληνική Τράπεζα, με κυβερνητική εγγύηση, για τη χρηματοδότηση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών είπε ότι με τη συμφωνία διευρύνεται ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων, «το οποίο θεωρούμε ως στρατηγικής σημασίας».

Ο υπουργός προανήγγειλε ότι σύντομα θα υπάρξουν και νέες συμφωνίες με το σύνολο των τραπεζικών ιδρυμάτων. Ο κ. Werner Hoyer σημείωσε ότι η κυπριακή οικονομία έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο, η οικονομική κατάσταση των τραπεζών δείχνει σημάδια βελτίωσης και έχουν γίνει μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν σημαντικά την ανάπτυξη.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese