Βαρύτατη είναι η επίπτωση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων σε ανθρώπινες ζωές και στις δαπάνες του συστήματος υγείας. Τα πολυανθεκτικά μικρόβια κοστίζουν τη ζωή εκατοντάδων Ελλήνων νοσηλευομένων, ιδίως στις Μονάδες Εντατικής…

 

Θεραπείας (ΜΕΘ) και στις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού.

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα υψηλότερα επίπεδα μικροβιακής αντοχής, ενώ συνεχίζει να διατηρεί την αρνητική πρωτιά και στη συνολική κατανάλωση αντιβιοτικών.

Την ίδια στιγμή, παράδειγμα προς αποφυγή αποτελούν οι Έλληνες επαγγελματίες υγείας αναφορικά με τον βασικό κανόνα της πρόληψης και της θωράκισης τους, τον εμβολιασμό. Η εμβολιαστική κάλυψη των επαγγελματιών υγείας για τη γρίπη κυμαίνεται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Την περίοδο 2014 – 2015 η «συμμόρφωση» του προσωπικού των δημοσίων νοσοκομείων στον αντιγριπικό εμβολιασμό έφθασε περίπου σε ποσοστό 11% του συνόλου των εργαζομένων, ενώ την περίοδο 2013 – 2014 βρισκόταν στο 4%.
 
Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε  η Ελληνική Εταιρία Ελέγχου Λοιμώξεων (ΕΕΕΛ), με αφορμή τη διοργάνωση του ετήσιου 8ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ελέγχου Λοιμώξεων, από τις 4 έως τις 6 Νοεμβρίου στην Αθήνα. Το εφετινό συνέδριο έχει ως θέμα «Πολεμάμε τις λοιμώξεις βελτιώνοντας τη συμμόρφωση».
 
Το «όχημα» για τη βελτίωση της συμμόρφωσης των επαγγελματιών υγείας στα νοσοκομεία είναι η ένταξη της πρόληψης στην καθημερινή κλινική πραγματικότητα.

Άλλωστε βάσει του νόμου από το 2014 όλα τα δημόσια, στρατιωτικά και ιδιωτικά νοσοκομεία υποβάλλονται σε έλεγχο των λοιμώξεων και της μικροβιακής αντοχής προκειμένου να λάβουν ευρωπαϊκή πιστοποίηση ώστε να μπορούν (και) να δεχτούν εισαγόμενους ασθενείς από τον ιατρικό τουρισμό. Για τον δείκτη της μικροβιακής αντοχής κάθε νοσοκομείου καθίσταται υπεύθυνος ο διοικητής του.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese