«Στην πρώτη περίοδο η κυβέρνηση επιχείρησε ορισμένες διορθωτικές παρεμβάσεις στη νομοθεσία. Η αποσυμφόρηση των φυλακών δεν ήταν ο βασικός στόχος, ήταν ένα μέσο για τον βασικό στόχο, την επανένταξη». Αυτά δήλωσε σήμερα,…

 

μεταξύ των  άλλων, ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, κατά τα εγκαίνια της μονάδας απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ στις φυλακές Διαβατών.

Τα εγκαίνια της πρώτης στην Ελλάδα μονάδας απεξάρτησης που θα στεγάζεται σε αυτόνομη πτέρυγα μέσα σε φυλακή πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Η θεραπευτική αυτή μονάδα θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει μέχρι 84 άτομα, τα οποία θα ακολουθούν το σχετικό πρόγραμμά σε καθημερινή 24ώρη βάση, χωρίς να επιστρέφουν στα κελιά τους.

Πάντως, πρέπει να αναφερθεί ότι με το δικό τους τρόπο, τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο υπουργός Δικαιοσύνης κατά την διάρκεια των δηλώσεων τους, έκαναν αναφορά σε «παράθυρα» των φυλακών που κοιτούν από μέσα οι κρατούμενοι, αλλά που κοιτούν οι έξω αυτούς που είναι στα σωφρονιστικά καταστήματα.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, μεταξύ των άλλων δήλωσε πως πρέπει να ανοίξουμε ένα παράθυρο για να δούμε και εμείς τι συμβαίνει μέσα στις φυλακές αλλά και για να δώσουμε στους ανθρώπους που βρίσκονται μέσα και έχουν αποφασίσει να δουλέψουν για να κάνουν πραγματικότητα μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή τους, και συνέχισε: «Πρέπει να ανοίξουμε ένα παράθυρο ελπίδας για να μην γίνεται πάντα πραγματικότητα το τραγούδι του Σαββόπουλου «Σαν βγω από αυτή τη φυλακή, κανείς δεν θα με περιμένει»».

Την ίδια στιγμή, ο κ. Παρασκευόπουλος ανέφερε:
«Βρισκόμαστε στο κάστρο του φόβου. Ανοίγουμε ένα παράθυρο και κοιτάμε. Ο πολίτης φοβάται τη φυλακή, αλλά και μία υποτροπή των αποφυλακιζόμενων. Ο κρατούμενος φοβάται ένα χώρο που μπορεί να γίνει αποθήκη ψυχών, αλλά ακόμη και την ίδια την έξοδο σε μία κοινωνία χωρίς δουλειές, χωρίς φίλους, ίσως πια και χωρίς οικογένεια.
Και ξαφνικά η ελπίδα. Μέσα στα ερείπια, κάτι χτίζεται. Αυτή είναι η Ελλάδα, η ανθρωπότητα που μας κάνει περήφανους. Γιατί είναι έργο συλλογικό, κινηματικό, στηριγμένο σε μια κατεξοχήν κοινωνική πρόταση, όπως είναι αυτή του προγράμματος του ΚΕΘΕΑ. Από το παράθυρο που ανοίγει κοιτάει και ο κρατούμενος την κοινωνία και τη βλέπει αλληλέγγυα στην προσπάθειά του να ξεφύγει από τη δυστυχία».

Ακόμη, ο υπουργός Δικαιοσύνης εξήγγειλε ότι «σε λίγο θα έχουμε τη σύνδεση του ψυχιατρείου του Κορυδαλλού με δημόσια ψυχιατρική κλινική και αμέσως στη συνέχεια θα έχουμε την έναρξη λειτουργίας τριών σχολείων μέσα σε φυλακές, στο Δομοκό, στη Νιγρίτα, στα Χανιά».English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese