Δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί συγκεντρώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου στο Τελ Αβίβ, παρουσία του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, προκειμένου να αποτίνουν φόρο τιμής στον Γιτζάκ Ράμπιν, τον πρώην πρωθυπουργό του Ισραήλ…

 

που δολοφονήθηκε πριν από είκοσι χρόνια από έναν ακροδεξιό.

Σύμφωνα με τον κρατικό ραδιοφωνικό δίκτυο, περισσότεροι από 75.000 άνθρωποι συμμετείχαν στην εκδήλωση μνήμης για τον πολιτικό που υπέγραψε το 1993 τις πρώτες συμφωνίες ειρήνης μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, δύο χρόνια πριν από τον θάνατό του.

Η αστυνομία υπολογίζει τον αριθμό των συμμετεχόντων από 50.000 έως 60.000 ανθρώπους.

Η τελετή αυτή έλαβε χώρα σε μια χρονική περίοδο όπου ένας νέος κύκλος βίας συγκλονίζει την περιοχή με πολλά θύματα. Από την 1η Οκτωβρίου, στα επεισόδια βίας- επιθέσεις που διαπράττουν μεμονωμένα Παλαιστίνιοι με μαχαίρια ή συγκρούσεις μεταξύ νεαρών που πετάνε πέτρες καταγγέλλοντας την ισραηλινή κατοχή και στρατιωτών- έχουν χάσει την ζωή τους 67 Παλαιστίνιοι και 9 Ισραηλινοί.

«Το επόμενο στάδιο αυτής της υπέροχης διαδρομής για το Ισραήλ είναι να αποφασίσει ότι ο Γιτζάκ Ράμπιν είχε δίκιο, ότι εσείς πρέπει να μοιράζεστε το μέλλον σας με τους γείτονές σας και ότι εσείς πρέπει να υπερασπιστείτε την ειρήνη», προέτρεψε τους συγκεντρωμένους ο Κλίντον, υπό το βλέμμα του οποίου υπογράφηκαν στο Λευκό Οίκο οι συμφωνίες του Όσλο από τον Γιτζάκ Ράμπιν και τον Γιάσερ Αραφάτ.

Υπό τις επευφημίες και τα χειροκροτήματα του πλήθους αμέσως μόλις ανέβηκε στο βήμα ο Κλίντον επισήμανε:

«Εσείς όλοι, εσείς πρέπει να αποφασίσετε, μόλις φύγετε από αυτήν τη συγκέντρωση απόψε, πώς θα ολοκληρωθεί το τελευταίο κεφάλαιο της ιστορίας» του Γιτζάκ Ράμπιν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα απευθύνθηκε επίσης στο πλήθος μέσω ενός βιντεοσκοπημένου μηνύματος και τόνισε ότι «η ειρήνη είναι απαραίτητη καθώς συνιστά το μοναδικό μέσο για την εγγύηση μιας διαρκούς ασφάλειας για τους Παλαιστίνιους και τους Ισραηλινούς».

Η τελετή πραγματοποιήθηκε στην ίδια πλατεία όπου την 4η Νοεμβρίου του 1995 ο τότε πρωθυπουργός των Εργατικών Γιτζάκ Ράμπιν είχε εκφωνήσει μια συγκλονιστική ομιλία υπέρ της ειρήνης και κατά της «βίας» της ακροδεξιάς που τον είχε στοχοθετήσει.

Δολοφονήθηκε με τρεις σφαίρες στην πλάτη από έναν Εβραίο εξτρεμιστή, τον Γιγκάλ Αμίρ, που στόχευε στο να τερματιστεί κάθε προσπάθεια ειρήνευσης με τους Παλαιστινίους. Ο Αμίρ εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese