Μία έκθεση, ένας σύγχρονος δημιουργός, ένας από τους σημαντικότερους χώρους για την πόλη της Πάτρας και εκατοντάδες φίλοι των…
εικαστικών, συνέθεσαν το βράδυ της περασμένης Δευτέρας 28 Νοεμβρίου ένα μοναδικό «καμβά», μέσω του οποίου για μια ακόμα φορά αναδείχθηκε ο ξεχωριστός ρόλος της Δημοτικής Πινακοθήκης Πατρών, στην προώθηση της εικαστικής τέχνης.

Σημείο αναφοράς, η Δημοτική Πινακοθήκη, όπου στο πλαίσιο της φιλοξενίας της έκθεσης των τριών σύγχρονων δημιουργών «ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ –  ΜΑΔΕΝΗΣ  – ΡΟΡΡΗΣ», πραγματοποιήθηκε από τον Γ. Ρόρρη η δεύτερη ξενάγηση του κοινού στα έργα και η γνωριμία με τον ίδιο.

Στο χώρο της πινακοθήκης έδωσαν το παρών, περισσότερα από 300 άτομα τα οποία είχαν μια ξεχωριστή εμπειρία «ανάγνωσης» των έργων που φιλοξενούνται, μέσα από την ανάλυση του τρόπου με τον οποίο ο καλλιτέχνης  προσεγγίζει τον άνθρωπο σε ιστορικό  και κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο.

Ουσιαστικά η συγκεκριμένη παράλληλη εκδήλωση της Δημοτικής Πινακοθήκης Πατρών, μετατράπηκε σε ένα διαδραστικό «Μάθημα Ιστορίας της Τέχνης», υψηλού επιπέδου.

Στο πλαίσιο της ξενάγησης ο Γ. Ρόρρης, μέσα από τον διάλογο με το κοινό, απάντησε σε πλήθος ερωτήσεων που αφορούσαν στη τέχνη και το πάθος των δημιουργών.

Ο Γ. Ρόρρης απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το «πώς μπορεί κάποιος να είναι σίγουρος ότι η ενασχόλησή του με την τέχνη είναι αυτό που του ταιριάζει», απάντησε με ένα απόσπασμα από το βιβλίο του Ριλκε «Γράμματα σε ένα ποιητή»,  «Πριν κοιμηθείς σκέψου αν μπορείς να ζήσεις χωρίς αυτό». Παράλληλα έστειλε μήνυμα ενθάρρυνσης στους νέους καλλιτέχνες σημειώνοντας πως «Για να υπάρξει ένας Ρέμπραντ υπάρχουν χιλιάδες ζωγράφοι που διαμορφώνουν το κατάλληλο περιβάλλον».

Επόμενη ξενάγηση

Δευτέρα 5/12, στις 7 το απόγευμα – Ξενάγηση από τον Στ. Δασκαλάκη

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

O Στέφανος Δασκαλάκης γεννήθηκε στον Πειραιά το 1952. Σπούδασε ζωγραφική στην ΑΣΚΤ της Αθήνας, στο εργαστήριο του Γιώργου Μαυροΐδη (1970-1974) και συνέχισε τις σπουδές του στη Λυών και στο Παρίσι (1978-81), όπου παρακολούθησε το εργαστήριο του Leonardo Cremonini στην École Nationale Supérieure des Beaux-Αrts. Μαθήτευσε επίσης για ένα διάστημα κοντά στο Γιάννη Τσαρούχη.

Έχει πραγματοποιήσει αρκετές ατομικές εκθέσεις, κυρίως στην Ελλάδα, κι έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Γαλλία, Βέλγιο, Ιταλία, Η.Π.Α., κ.ά.). Ήταν μεταξύ των 17 νέων ζωγράφων που παρουσιάστηκαν το 1990 στην (ιστορική, πλέον) έκθεση Για ένα νέο Ουμανισμό, που επιμελήθηκε η Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα στο Πολιτιστικό Κέντρο Espace des Esselieres του Villejuif, στο Παρίσι.

Έργα του βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη, στο Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας, στο Μουσείο Φρυσίρα, στην Πινακοθήκη Κουβουτσάκη και σε άλλες ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα, στην Γαλλία και στο Βέλγιο.
Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ

2006-2007 Αίθουσα Τέχνης Αθηνών (κείμενο Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα)
1995 Flak, Παρίσι (κείμενο F.Ferney)
1992 Αίθουσα Τέχνης Αθηνών (κείμενο Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα, G.Xurigueral)
1987 Δημοτική Πινακοθήκη, Λάρισα
1985 Αργώ, Αθήνα
1982 Συλλογή, Αθήνα (κείμενο Γιάννης Τσαρούχης)

Δημοτική Πινακοθήκη: Μαιζώνος 110. (ισόγεια αίθουσα Βιβλιοθήκης)

Νέο ωράριο λειτουργίας Δημοτικής Πινακοθήκης
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Σάββατο: 10.00π.μ -3.00μ.μ
                                 Τρίτη και Παρασκευή : 6.00μ.μ-9.00μ.μ

                                 Κυριακή και Δευτέρα: κλειστά

Διαβάστε τους κανόνες σχολιασμού Άρθρων: Μείνετε στο θέμα του άρθρου.
Αποφύγετε προσωπικές επιθέσεις, ύβρεις και προκλητικές εκφράσεις.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese