Οι ελληνικές τράπεζες θα κληθούν να ανταλλάξουν ομόλογα του EFSF κυμαινόμενου επιτοκίου ύψους 33 δισ. ευρώ , έναντι 30ετών τίτλων σταθερού επιτοκίου, με βάση το σχέδιο…
της ευρωζώνης να διασφαλίσει την Αθήνα έναντι μελλοντικών αυξήσεων επιτοκίων, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg, επικαλούμενο τρεις πηγές με γνώση των συζητήσεων.

Το swap αποτελεί μέρος ενός πακέτου προτάσεων για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που αναμένεται να παρουσιαστεί στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Τα ομόλογα του EFSF είχαν δοθεί στις ελληνικές τράπεζς στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης του 2013.

Ενώ οι τίτλοι που έχουν τώρα στα χαρτοφυλάκιά τους οι τράπεζες ωριμάζουν μεταξύ 2034 και 2046, οι νέοι τίτλοι σταθερού επιτοκίου ωριμάζουν το 2047.

Αυτό θα μειώσει το επιτοκιακό ρίσκο για την Ελλάδα, αλλά ενδέχεται να πλήξει τις τέσσερις συστημικές τράπεζες που ίσως καταλήξουν με τίτλους που είναι πιο δύσκολα διαπραγματεύσιμοι. Οι τεχνικές απόψεις της πρότασης ακόμη βρίσκονται υπό διαμόρφωση, αναφέρει το Bloomberg.

“Υπάρχουν συζητήσεις για προτάσεις που θα βελτίωναν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους”, δήλωνε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Tράπεζας Πειραιώς  Γιώργος Χαντζηνικολάου. “Μέρος αυτής της πρότασης είναι η αλλαγή ομολόγων του EFSF με κάτι άλλο, κάποιας μορφής τίτλους σταθερού επιτοκίου, κάτι που θα βελτίωνε τις προβλέψεις για τη βιωσιμότητα του χρέους”, σημείωσε.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής, Λεωνίδας Φραγκιαδάκης αρνήθηκε ότι το σχέδιο, στην τρέχουσα μορφή του, θα έχει κόστος για τις τράπεζες. “Με βάση τα αρχικά σχέδια που έχω δει, φαίνεται να είναι ένα πολύ καλά δομημένο σχέδιο που δεν οδηγεί σε ανάληψη πρόσθετου ρίσκου γα τις τράπεζες”, δήλωσε, σημειώνοντας πάντως πως υπάρχουν λεπτομέρειες που πρέπει να προσδιοριστούν και οι συζητήσεις συνεχίζονται.

Πηγή

Διαβάστε τους κανόνες σχολιασμού Άρθρων: Μείνετε στο θέμα του άρθρου.
Αποφύγετε προσωπικές επιθέσεις, ύβρεις και προκλητικές εκφράσεις.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese