Οι αναλυτές της Barclays υποστηρίζουν ότι η ρίψη χρημάτων από το ελικόπτερο δεν μπορεί να λειτουργήσει…

Το επιχείρημα ότι η «ρήψη χρημάτων από το ελικόπτερο» -όταν δηλ. οι κεντρικές τράπεζες τροφοδοτούν άμεσα με χρήματα τους ανθρώπους με στόχο την τόνωση της οικονομίας- θα επιτρέψει στις κυβερνήσεις όλου του πλανήτη να εφαρμόσουν πιο επεκτατική δημοσιονομική πολιτικά απλά είναι λάθος.

Αυτό προκύπτει από νέα έρευνα της Barclays.
Ειδικότερα, σε note με τίτλο «Χρήματα από το ελικόπτερο και φορολογικά όρια» («Helicopter money and the fiscal frontier») αναφέρεται οποιοδήποτε κίνηση μακριά από τη χρηματοδότηση των δημοσιονομικών δαπανών μέσω των κρατικών ομολόγων, και πιο κοντά στη λεγόμενη νομισματική χρηματοδότηση (monetary finance: η επίσημη ορολογία για τα χρήματα από το ελικόπτερο), απλά δεν μπορεί να λειτουργήσει.

Ουσιαστικά, οι αναλυτές της Barclays επισημαίνουν ότι η νομισματική χρηματοδότηση είναι απίθανο να είναι σημαντικά φθηνότερη από τη χρηματοδότηση των ομολόγων και ως εκ τούτου, η εφαρμογή της θα ήταν άσκοπη.

Παράλληλα, στο ίδιο note αναφέρεται και παλιότερη έρευνα της ING σύμφωνα με την οποία τα χρήματα από το ελικόπτερο δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν, διότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα δαπανήσουν τα χρήματα που τους παρέχονται.

Πηγή

Διαβάστε τους κανόνες σχολιασμού Άρθρων: Μείνετε στο θέμα του άρθρου.
Αποφύγετε προσωπικές επιθέσεις, ύβρεις και προκλητικές εκφράσεις.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese