Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, μιλώντας στο ΒΗΜΑ fm και στους δημοσιογράφους…
Αιμίλιο Περδικάρη και Ντόνα Δρούτσα, τόνισε μεταξύ άλλων:

Για προϋπολογισμό

– Επιπρόσθετα μέτρα φόρους 2,5 δις ευρώ, από τα οποία το 97% προβλέπει αύξηση εσόδων, δηλαδή άμεσοι και έμμεσοι φόροι προβλέπει ο προϋπολογισμός και όχι εξοικονόμηση δαπανών για να σταματήσει η σπατάλη πίρων όπως θα έπρεπε. Δεν είναι δυνατόν κάθε φορά που υπάρχει μια τρύπα, να μπαίνουν νέοι φόροι για να καλυφθεί.

– Αδιέξοδη πολιτική, οδηγεί σε φαύλο κύκλο ύφεσης και ανεργίας και φόρους πάνω σε φόρους. Δεν πρόκειται να βγει ποτέ από την κρίση, για αυτό και ο προϋπολογισμός, πέρα από αναποτελεσματικός, θα είναι ανεκτέλεστος, γιατί δεν έχει ο κόσμος πλέον, όταν βάζεις φόρους στους ίδιους και στους ίδιους, δεν μπορείς να εισπράξεις. Οδηγούμαστε σε συνεχή βάθυνση της κρίσης ,η κατάσταση αυτή αν δεν αλλάξει θα οδηγήσει κάποια στιγμή σε έκρηξη.

– Χρειάζεται να το πάρουμε αλλιώς όλοι στο πολιτικό σύστημα. Με προοδευτικές μεταρρυθμίσεις. Είναι δυνατόν να μην μπορεί να υπάρχει συνεννόηση στην πολιτική ζωή του τόπου. Δεν μπορεί να βγει η χώρα από την κρίση χωρίς συνεννόηση σε βασικούς τομείς της πολιτικής (εξωτερική πολιτική, οικονομική πολιτική, στην παιδεία, στην αγροτική ανάπτυξη κ.α.)

Για διαπραγμάτευση στα εργασιακά

– Στα εργασιακά είναι απαράδεκτη – από αυτό που έγιναν γνωστά – η στάση της ελληνικής κυβέρνησης στην διαπραγμάτευση, που δεν έχει απορρίψει με ξεκάθαρο τρόπο το άνοιγμα στις ομαδικές απολύσεις

– Προστατεύθηκε σε όλες τις προηγούμενες διαπραγματεύσεις, ενώ τώρα δεν υπάρχει καμία ρητή διαβεβαίωση της κυβέρνησης ότι δεν θα ανοίξει αυτή την πόρτα

– Οι ομαδικές απολύσεις δεν θα λύσουν κανένα πρόβλημα, αλλά θα συσσωρεύσουν προβλήματα.

– Η υπουργός και η κυβέρνηση δεν έχει βάλει τις ομαδικές απολύσεις στις αδιαπραγμάτευτες θέσεις, με αποτέλεσμα να ανοίξει για τα καλά ένας νέος κύκλος απολύσεων στις μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας.

– Να σταματήσει με σαφέστατο τρόπο η συζήτηση για την περαιτέρω υποβάθμιση των εργασιών σχέσεων

Για δημόσιο χρέος

– Στηρίζομαι στα αντικειμενικά δεδομένα και όχι στις αυταπάτες της κυβέρνησης. Υπέγραψε στο Eurogroup του 2016 η κυβέρνηση μια απόφαση για βραχυπρόθεσμη – μεσοπρόθεσμη διαδικασία σε σχέση με το χρέος η οποία πηγαίνει πίσω το θέμα , σε σχέση με όσα είχαν συμφωνηθεί το 2012.

-Συνεπώς, με βάση αυτό πλαίσιο που έχει δεχτεί και έχει υπογράψει η ελληνική κυβέρνηση θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να έχουμε κάποιο ιδιαίτερα θετικό γεγονός.

– Μπορεί να υπάρξει κάποια οριακή ρύθμιση στο χρέος, που δεν θα φέρει ουσιαστικό αποτύπωμα στο δημόσιο χρέος, αλλά αν συμβεί αυτό, η κυβέρνηση θα κάνει το άσπρο μαύρο και θα το παρουσιάσει ως μια ρύθμιση που θα λύνει το πρόβλημα.

– Πρέπει να αναδιαρθρωθεί το χρέος για να γίνει βιώσιμο, αλλά το κύριο πρόβλημα στη χώρα είναι να προχωρήσουμε στις μεταρρυθμίσεις, γιατί το χρέος και να ρυθμιστεί, αν δεν υιοθετηθεί ένα υγιές παραγωγικό μοντέλο, σύντομα θα φτάσουμε στο ίδιο σημείο.

Διαβάστε τους κανόνες σχολιασμού Άρθρων: Μείνετε στο θέμα του άρθρου.
Αποφύγετε προσωπικές επιθέσεις, ύβρεις και προκλητικές εκφράσεις.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese