Οι σκάλες της Αγίου Νικολάου στην Πάτρα, είτε τη νύχτα που είναι φωτισμένες είτε τη μέρα που …αναδεικνύεται στο φυσικό φώς το μεγαλείο τους, αποτελούν όπως έχει επισημανθεί πολλάκις το πιο πολυφωτογραφημένο σημείο στο κέντρο της πόλης. Η εικόνα λίγο πολύ συνηθισμένη. Φοιτητές, ζευγαράκια και άνθρωποι κυρίως νεαρής ηλικίας δίνουν ραντεβού στις σκάλες για να πουν τα …νέα τους απολαμβάνοντας τη θέα της πόλης από ψηλά.

Υπάρχουν όμως και κατηγορίες συμπολιτών που δεν έχουν αυτή την αυτονόητη πολυτέλεια. Άνθρωποι με κινητικά προβλήματα ή μεγαλύτερης ηλικίας κοιτούν τις σκάλες μόνο από… κάτω αφού το μέγεθός τους είναι απαγορευτικό προς χρήση από τους ίδιους.

Η σκέψη για τη δημιουργία κάποιου είδους αναβατόριου στις σκάλες δεν είναι καινούργια. Έχει απασχολήσει πολλές φορές το Δήμο Πατρέων.

Υπάρχει όμως ένα εμπόδιο, πέρα από το κόστος, που καθιστά την προοπτική υλοποίησης ενός τέτοιου έργου δύσκολο. Κι αυτό είναι το γεγονός ότι το συγκεκριμένο σημείο , όπως και οι σκάλες της Γεροκωστοπούλου, της Τριών Ναυάρχων και της Πατρέως , προσκρούουν στην αρχαιολογική υπηρεσία, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες θεωρεί ότι μια εκτεταμένη παρέμβαση θα αλλοίωνε τη φυσιογνωμία του χώρου. Οι σκάλες εμπίπτουν στο νόμο περί προστασίας αρχαιοτήτων αφού όπως όλες οι παλιές κλίμακες του κέντρου θεωρούνται και αυτές μνημεία.

Έτσι ο Δήμος προκρίνει την προοπτική δημιουργίας κυλιόμενων σκαλιών δίπλα από τις υπάρχουσες σκάλες που εκτιμάται ότι δεν θα δημιουργήσει προβλήματα ενώ και το κόστος κατασκευής τους φαίνεται να μην είναι απαγορευτικό.

Η δημιουργία κυλιόμενων σκαλιών, έχει ενταχθεί στα ψηφισμένα από το Δημοτικό Συμβούλιο τεχνικά έργα.

Ήδη σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Χρήστο Κορδά με τον οποίο επικοινώνησε το thebest.gr σχετική μελέτη έχει παραδοθεί στην αρχαιολογική υπηρεσία προς έγκριση.

Το έργο έχει προβλεφθεί να ενταχθεί προς χρηματοδότηση στο νέο ΕΣΠΑ στο πλαίσιο του προγράμματος για τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη και την ανάπλαση της Άνω και Κάτω Πόλης.

Διαβάστε τους κανόνες σχολιασμού Άρθρων: Μείνετε στο θέμα του άρθρου.
Αποφύγετε προσωπικές επιθέσεις, ύβρεις και προκλητικές εκφράσεις.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese