Παρανάλωμα του πυρός έγινε χθες το εργοστάσιο που βρίσκεται στην αρχή της λεωφόρου Ικάρου στο Ηράκλειο, δίπλα στα…
Ενετικά Τείχη στην έξοδο της Πύλης του Αγίου Γεωργίου.

Πρόκειται για τους «Αλευρόμυλους Καστρινάκη» που όπως πρώτο έγραψε το cretapost, τυλίχθηκε στις φλόγες το απόγευμα της Παρασκευής με το κέντρο του Ηρακλείου να «καλύπτεται» με πυκνούς καπνούς.

Στο σημείο έσπευσε ισχυρή δύναμη της πυροσβεστικής αλλά και περιπολικά της αστυνομίας και μέσα σε τρεις ώρες κατάφεραν και έσβησαν την φωτιά εμποδίζοντάς την να εξαπλωθεί.

Οι πληροφορίες του cretapost αναφέρουν πως δυνάμεις της πυροσβεστικής έμειναν όλη τη νύχτα υπό το φόβο των αναζωπυρώσεων.

Η ιστορία πίσω από το εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο

Οι Αλευρόμυλοι Καστρινάκη αποτελούν σταθμό για την βιομηχανική και οικονομική ανάπτυξη της πόλης κατά τους προηγούμενους αιώνες.

Βιομηχανική ανάπτυξη

Όπως ήδη έχει αναφέρει σε πρόσφατο αφιέρωμά του το cretapost – παρουσιάζοντας και το εργοστάσιο από ψηλά σε βίντεο του Νίκου Σαράντου – το κτίριο όπου στεγαζόταν οι Αλευρόμυλοι Καστρινάκη άνηκαν κατά την τουρκοκρατία σ’ έναν Τούρκο. Ο Νικόλαος Α. Καστρινάκης το αγόρασε από τον Τούρκο ιδιοκτήτη το 1896 με σκοπό να δημιουργήσει την βιομηχανική επιχείρησή του.

Πρόκειται για μία περίοδο όπου στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο Ηράκλειο υπήρχε η βιομηχανική και βιοτεχνική ανάπτυξη. Μάλιστα, το παραλιακό μέτωπο έμελλε να γίνει η Βιομηχανική Περιοχή του Ηρακλείου με μεγάλα εργοστάσιο ν’ ανοίγουν (σταφιδεργοστάσια, ελαιουργεία κτλ) ενώ είναι και η περίοδος που αναπτύσσονται τα συνδικαλιστικά κινήματα.

Διαβάστε τους κανόνες σχολιασμού Άρθρων: Μείνετε στο θέμα του άρθρου.
Αποφύγετε προσωπικές επιθέσεις, ύβρεις και προκλητικές εκφράσεις.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese