Το επιδεινούμενο επενδυτικό κλίμα και η υποτονική οικονομική ανάπτυξη εγείρουν ανησυχίες στην Ευρώπη και πέρα από αυτή πως η χώρα, η οποία πριν από μία πενταετία χρειάστηκε διεθνές πακέτο στήριξης, θα μπορούσε να πνιγεί ξανά από ένα χρέος που αγγίζει τώρα το 130% του ΑΕΠ της.
Σε δημοσίευμα της Wall Street Journal υπενθυμίζεται ότι

το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε τον προηγούμενο μήνα ότι ενώ το χρέος της

Πορτογαλίας είναι για την ώρα διαχειρίσιμο, οι κίνδυνοι για την ικανότητα της χώρα να αποπληρώνει τα χρέη της αυξάνονται, αφήνοντάς την ‘ιδιαίτερα έκθετη στις μεταβολή του κλίματος της αγοράς ‘.
Μια πορτογαλική υποτροπή θα επέφερε μεγάλο πλήγμα στο ηθικό ανάστημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ήδη βάλλεται από την αδύναμη ανάπτυξη, τις λαϊκιστικές πολιτικές και τη βρετανική απόφαση για αποχώρηση. Θα καθιστούσε εμφανές πόσο μακριά βρίσκεται η Ευρώπη από την υπέρβαση των επιπτώσεων της κρίσης χρέους που στις αρχές της δεκαετίας έθεσε σε κίνδυνο την επιβίωση του ευρώ.
Στην κυρίαρχη οικονομία της ΕΕ, τη γερμανική, οι αξιωματούχοι ανησυχούν πως η χαλάρωση των δημοσιονομικών πολιτικών της
Πορτογαλίας το περασμένο έτος έχει αυξήσει τον κίνδυνο νέας κρίσης, καθώς και την ανάγκη για ένα νέο πακέτο στήριξης.
‘Η Πορτογαλία θα κάνει μεγάλο λάθος αν σταματήσει να υλοποιεί αυτά για τα οποία έχει δεσμευτεί ‘, δήλωσε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, Wolfgang Sch auml;uble στα τέλη Ιουνίου. ‘Θα χρειαστεί να ζητήσουν νέο πρόγραμμα. Και θα το πάρουν ‘.
Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν και άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες που δοκιμάζονται, οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης έχουν ξεχωρίσει τη χαμηλή ανάπτυξη και το υψηλό ιδιωτικό και δημόσιο χρέος της Πορτογαλίας κάνοντας λόγο για έναν τοξικό συνδυασμό.
Τα ‘φάρμακα ‘ που χορηγήθηκαν στην Πορτογαλία στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης ύψους 78 δισ. ευρώ δείχνουν τώρα ανεπαρκή, σχολιάζει η WSJ. Το 2011, η κεντροδεξιά κυβέρνηση αύξησε τους φόρους, μείωσε τις δαπάνες και αναδιαμόρφωσε την αγορά εργασίας σε μια προσπάθεια να μειώσει το έλλειμμα προϋπολογισμού και να ενθαρρύνει τις προσλήψεις. Σε αντίθεση με την Ελλάδα, η Πορτογαλία τερμάτισε το πρόγραμμα στήριξης το 2014.
Ωστόσο ο μεταρρυθμιστικός ζήλος εξασθένισε πέρυσι καθώς πλησίαζαν οι εκλογές. Οι υποσχέσεις για έναν μικρότερο και αποτελεσματικό δημόσιο τομέα ξεχάστηκαν. Σύμφωνα με το ΔΝΤ και την Κομισιόν, η κυβέρνηση απέτυχε να χειριστεί το υψηλό χρέος του ιδιωτικού τομέα που περιορίζει τις επενδύσεις και την ανάπτυξη.
Πηγή:  capital.gr

Διαβάστε τους κανόνες σχολιασμού Άρθρων: Μείνετε στο θέμα του άρθρου.
Αποφύγετε προσωπικές επιθέσεις, ύβρεις και προκλητικές εκφράσεις.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese