Δραματικές ώρες για το Σοσιαλιστικό Κόμμα, καθώς το βράδυ του Σαββάτου ο 44χρονος ηγέτης του παραιτήθηκε. Τη θέση του αναλαμβάνει προσωρινά ο 68χρονος Χαβιέ Φερνάντεθ. Και έτσι μοιάζει να ανοίγει ο δρόμος για μια κυβερνητική συνεργασία με το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι.
Ηταν η μεγάλη ελπίδα των Ισπανών Σοσιαλιστών. Γοητευτικός, 44 ετών, χαρισματικός κατά

τους περισσότερους. Εγινε όμως ο εφιάλτης τους. Η εμμονή του Πέδρο Σάντσεθ να μη συνεννοηθεί έστω και στα στοιχειώδη με τον συντηρητικό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, είχε λάβει χαρακτηριστικά προσωπικής βεντέτας, η οποία βεντέτα όμως βύθιζε τη χώρα στο πολιτικό αδιέξοδο (χωρίς κυβέρνηση από τον Δεκέμβριο του 2015) και βεβαίως έπληττε το κύρος του PSOE – σε σημείο που να το συγκρίνουν με το ημέτερο ΠΑΣΟΚ. Από το βράδυ του Σαββάτου, ο Πέδρο Σάντσεθ δεν υπάρχει πια. Και ίσως η Ισπανία να αποκτήσει έτσι κυβέρνηση.

Ο νεαρός ηγέτης του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος της Ισπανίας υπέβαλε την παραίτησή του, αφού έχασε στην ψηφοφορία που διεξήχθη στην ομοσπονδιακή επιτροπή του κόμματος – ήταν μια εσωκομματική σύγκρουση με φόντο ακριβώς την ακυβερνησία στην Ισπανία που υπάρχει από τις 20 Δεκεμβρίου και δεν λύθηκε με τις εκλογές του περασμένου Ιουνίου.
Τα στελέχη του PSOE συνεδρίασαν το για να αποφασίσουν εάν θα αποπέμψουν τον Σάντσεθ, μια ενέργεια που θα άνοιγε τον δρόμο για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης και θα σηματοδοτούσε το τέλος του πολιτικού αδιεξόδου των τελευταίων 10 μηνών.
Ο 44χρονος πολιτικός ανακοίνωσε την παραίτησή του το βράδυ του Σαββάτου αφού καταψηφίστηκε από τους συντρόφους του στο κόμμα. Οι εσωκομματικοί αντίπαλοί του πλειοψήφησαν καθώς τάχθηκαν υπέρ της άρσης του βέτο εκ μέρους των Σοσιαλιστών με στόχο τον σχηματισμό κυβέρνησης με το δεξιό Λαϊκό Κόμμα από τον συντηρητικό Μαριάνο Ραχόι.
Ο Σάντσεθ βρισκόταν σε σφοδρή αντιπαράθεση με τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (PP), το οποίο κέρδισε τις περισσότερες ψήφους αλλά δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την πλειοψηφία σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις. Η σύγκρουση των δύο πολιτικών ηγετών είχε εμποδίσει τις απόπειρες σχηματισμού κυβέρνησης και έκανε το σενάριο μιας τρίτης προσφυγής στις κάλπες μέσα σε έναν χρόνο, τον προσεχή Δεκέμβριο, πολύ πιθανό.
Τώρα όμως, ο ένας παράγοντας έχει βγει από το κάδρο. Στη θέση του νεαρού και παρορμητικού Σάντσεθ, έρχεται ο Χαβιέ Φερνάντεθ από την Αστούρια, 68 ετών, ένας από τους πιο σεβάσμιους πολιτικούς στο PSOE, μια εντελώς άλλη γενιά από αυτή του πρώην πλέον προέδρου. Και με τον Ραχόι να έχει ήδη έλθει σε συμφωνία με τους κεντρώους Ciudadanos – που σε μια πρώτη αντίδραση στις εξελίξεις ανέφεραν πως τα στελέχη του PSOE «στάθηκαν στο ύψος» τους προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα προσφυγή στις κάλπες – η λύση του πολιτικού αδιεξόδου είναι πιο κοντά από κάθε άλλη φορά.
Φυσικά αυτό θα φέρει τους Podemos του Πάμπλο Ιγκλέσιας στην αξιωματική αντιπολίτευση. Ηδη ο Ιγκλέσιας κατηγόρησε τους Σοσιαλιστές ότι θέλουν να συνεργαστούν με το Λαϊκό Κόμμα για να μπουν «σε μια κυβέρνηση της διαφθοράς». Και πρόσθεσε πως οι Podemos θα υπερασπιστούν τον λαό απέναντι σε όλο αυτό. Σας θυμίζει κάτι;
Πηγή:  protagon.gr

Διαβάστε τους κανόνες σχολιασμού Άρθρων: Μείνετε στο θέμα του άρθρου.
Αποφύγετε προσωπικές επιθέσεις, ύβρεις και προκλητικές εκφράσεις.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese