Την απειλή της τουρκικής κυβέρνησης ότι η μη άρση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη θα καταστήσει τη συμφωνία για το προσφυγικό «νεκρό γράμμα» επαναλαμβάνει ο Τούρκος πρέσβης στην ΕΕ……


-29 Σεπτέμβρη 2016

επαναλαμβάνει ο Τούρκος πρέσβης στην ΕΕ, Σελίμ Γενέλ, σε συνέντευξη που παραχωρεί στη βελγική εφημερίδα De Morgen με θέμα, όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται, τις «κακές» σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας.

Για μία ακόμη φορά, Τούρκος αξιωματούχος προειδοποίησε ότι αν δεν προχωρήσει η άρση…
της βίζας για τους Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην Ευρώπη, τότε θα «παγώσει» και η συμφωνία για το προσφυγικό.

Ο Τούρκος πρέσβης στην ΕΕ, Σελίμ Γενέλ, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας θα γίνει «νεκρό γράμμα», αν δεν προχωρήσει το αίτημα της Αγκυρας για την άρση της βίζας.

Αν μπει «ταφόπλακα» στη συμφωνία, εξήγησε ο Γενέλ στην De Morgen «δεν πρόκειται, βέβαια, την επόμενη ημέρα να επιτραπεί σε καραβάνια από πρόσφυγες να εισέλθουν εκ νέου στο ελληνικό έδαφος, δεδομένου ότι είναι και προς το συμφέρον της Τουρκίας να φυλάξει τα σύνορά της».

Αυτή η εξέλιξη όμως θα έχει συνέπειες στις επαναπροωθήσεις, όπως είπε. Ομως, συμπλήρωσε, «έτσι κι αλλιώς η Ελλάδα δεν στέλνει πίσω και τόσους πολλούς πρόσφυγες.»

«Ωστόσο, σε μία τέτοια περίπτωση, η Τουρκία δεν πρόκειται να δεχτεί την επαναπροώθηση στο έδαφός της κανενός πρόσφυγα από την Ελλάδα. Για να είμαι ειλικρινής, οι Έλληνες, ούτως ή άλλως, δεν στέλνουν και πάρα πολλούς πρόσφυγες πίσω σε μας», ανέφερε ο Γενέλ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αύξηση των ροών το τελευταίο διάστημα οφείλεται στο γεγονός ότι οι διακινητές εκτιμούν πως η συμφωνία για το προσφυγικό θα καταρρεύσει, όπως επίσης και στο γεγονός ότι η Ελλάδα «στέλνει πολύ λίγους πρόσφυγες πίσω στην Τουρκία».

Εξάλλου, επίθεση κατά της βελγικής κυβέρνησης εξαπέλυσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μελβούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με την εφημερίδα De Tijd, κατηγορώντας την για «υποκρισία» σε ό,τι αφορά τον αγώνα της εναντίον της τρομοκρατίας, καθότι επιδεικνύει αδικαιολόγητη ανοχή απέναντι στους «Κούρδους τρομοκράτες».

Ειδικότερα, επισημαίνεται πως οι Τούρκοι έχουν εξοργιστεί με το συνέδριο που διοργάνωσαν οι Κούρδοι της Συρίας (PYD) το περασμένο Σαββατοκύριακο στις Βρυξέλλες και κατηγορούν τη βελγική κυβέρνηση ότι παρέχει στήριξη σε «τρομοκρατικές» κουρδικές οργανώσεις.

Πηγή: www.skai.gr

Διαβάστε τους κανόνες σχολιασμού Άρθρων: Μείνετε στο θέμα του άρθρου.
Αποφύγετε προσωπικές επιθέσεις, ύβρεις και προκλητικές εκφράσεις.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese