Όλοι στο σπίτι έχουμε ένα… κοινό θερμόμετρο υδραργύρου – η χρήση του οποίου απαγορεύθηκε, ευτυχώς, από την…
1/1/2011 με οδηγία της Ε.Ε. Ολοι κάποια στιγμή έχουμε σπάσει ένα τέτοιο θερμόμετρο…

Δείτε τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση ατυχήματος υδραργύρου μικρής έκτασης όπως είναι το θερμόμετρο που περιέχει λιγότερο από 1 γραμμάριο υδραργύρου ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες:

Απομονώστε την περιοχή και αερίστε αμέσως το χώρο

Κρατήστε όλους τους ανθρώπους και τα κατοικίδια μακριά από το σημείο που έσπασε το θερμόμετρο

Ανοίξτε αμέσως πόρτες και παράθυρα για να αεριστέι ο χώρος

Εάν έσπασε το θερμόμετρο στα χέρια σας και ο υδράργυρος είναι στα ρούχα ή στα παπούτσια, ζητήστε να σας φέρουν βρεγμένο χαρτί και σακούλα. Μαζέψτε τον υδράργυρο με το βρεγμένο χαρτί, πετάξτε το χαρτί στη σακούλα και τη σακούλα την βγάζετε έξω από το σπίτι, ποτέ στον κάδο του σπιτιού. Στη συνέχεια βγάλτε τα μολυσμένα ρούχα- παπούτσια και πλύντε τα στο χέρι, όχι στο πλυντήριο με άλλα ρούχα.

Ποτέ δεν καθαρίζουμε τον υδράργυρο με γυμνά χέρια.

Ποτέ δεν χρησιμοποιούμε ηλεκτρική σκούπα ή σκουπάκι

Ποτέ δεν χρησιμοποιούμε προιόντα οικιακής χρήσης που περιέχουν αμωνία ή χλωρίνη για να καθαρίσουμε το σημείο που έσπασε το θερμόμετρο.

Εάν δεν μπορείτε να εντοπίσετε τα σταγονίδια του υδραργύρου, χρησιμοποιήστε φακό- Το φως θα αντανακλάσει τα σταγονίδια του υδραργύρου και θα είναι ευκολότερο να τα εντοπίσουμε

Κλείστε τη θέρμανση- κλείστε τους ανεμηστήρες

Καλέστε το Κέντρο Δηλητηριάσεων εάν πιστεύετε ότι κάποιος εισέπνευσε ή έφαγε σταγονίδια υδραργύρου: 210 7793777

Ακόμα και η μικρότερη ποσότητα υδραργύρου πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ένα σημαντικό ζήτημα. Ο Υδράργυρος και οι ενώσεις του είναι ιδιαίτερα τοξικές για τον άνθρωπο.

Τι μπορεί να προκαλέσει;

Αισθητηριακές διαταραχές – όρασης, ακοής, ομιλίας-, διαταραγμένη αίσθηση και έλλειψη συντονισμού, συμπτώματα ζάλης ή τάσης προς έμετο, αυπνία, ανορεξία, απώλεια μνήμης, τρόμος, ευθρότητα παλαμών και πελμάτων, υπεριδρωσία.

Διαβάστε τους κανόνες σχολιασμού Άρθρων: Μείνετε στο θέμα του άρθρου.
Αποφύγετε προσωπικές επιθέσεις, ύβρεις και προκλητικές εκφράσεις.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese