Σε σημαντική αύξηση των απαιτήσεων εποπτικών κεφαλαίων των μεγαλύτερων τραπεζών των ΗΠΑ και μικρή αντίστοιχη ελάφρυνση για τις μικρότερες τράπεζες προσανατολίζεται η Ομοσπονδιακή Τράπεζα – Federal Reserve, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ – μεταξύ άλλων μέσω της αναμόρφωσης των ετήσιων «τεστ αντοχής» (stress tests) στα οποία υποβάλλει τις τράπεζες.

Αυτό αποκάλυψε την Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

ο Daniel Tarullo, μέλος του επταμελούς Συμβουλίου Διοικητών της Federal Reserve, σύμφωνα με τον οποίο οι εποπτικές μεταρρυθμίσεις θα σημάνουν για τις μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ – όπως η JPMorgan Chase, η Bank of America και η Wells Fargo – την υποχρέωση δημιουργίας ενός νέου «μαξιλαριού» απορρόφησης δυνητικών χρηματο-οικονομικών σοκ και αναταράξεων.


«Συντάσσοντας αυτό το νέο πακέτο τροποποιήσεων, ενσυνείδητα τις διαμορφώσαμε στη βάση της αρχής, ότι η χρηματο-οικονομική εποπτεία οφείλει να καθίσταται σταδιακά αυστηρότερη για εταιρείες [τράπεζες] μεγαλύτερης σημασίας», επεσήμανε ο Tarullo κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο πανεπιστήμιο Yale.

Τα σχέδια της Fed θα εξαιρούν κάποιες περιφερειακές τράπεζες στις ΗΠΑ από την υποχρέωση να υποβάλλονται στα ετήσια «τεστ αντοχής», περιορίζοντας την ετήσια αξιολόγησή τους σε μια «ποσοτική» εξέταση των συστημάτων της.

Πάντως, σύμφωνα με τον Tarullo, περισσότερες λεπτομέρειες για τις νέες κεφαλαιακές απαιτήσεις των αμερικανικών τραπεζών θα αποκαλυφθούν το 2017, έτος στο οποίο τα «τεστ αντοχής» θα παραμείνουν τα ίδια και δεν θα επηρεαστούν από τους νέους κανόνες.
Πηγή: bankingnews.gr

Διαβάστε τους κανόνες σχολιασμού Άρθρων: Μείνετε στο θέμα του άρθρου.
Αποφύγετε προσωπικές επιθέσεις, ύβρεις και προκλητικές εκφράσεις.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese