Γράφει: Ιάσονας Ιάσονος
Τα έργα ανάπλασης που έγιναν στη Λεμεσό έδωσαν αναμφίβολα μια νέα ευχάριστη και ελκυστική όψη στο άλλοτε «βουβό» κέντρο της… πόλης, και σε συνδυασμό με τη λειτουργία του Πανεπιστημίου και την παρουσία μεγάλου αριθμού φοιτητών συνέβαλαν σημαντικά στη ραγδαία ανάπτυξη μιας περιοχής, η οποία κάποτε αποτελούσε το πιο «νεκρό σημείο» της πόλης. Μια ανάπτυξη, η οποία έχει να κάνει κυρίως με την επιχειρηματική δραστηριότητα που αφορά ιδιαίτερα χώρους ψυχαγωγίας και διασκέδασης. 

Σε μερικές εκατοντάδες φτάνουν τα καφενεία, μπαράκια, ταβέρνες και εστιατόρια που έχουν δημιουργηθεί σε μια σχετικά μικρή ακτίνα που δεν ξεπερνά το μισό τετραγωνικό χιλιόμετρο, γεγονός που, αναπόφευκτα, δημιουργεί και μια σειρά από προβλήματα, ιδιαίτερα τις νυκτερινές ώρες της Παρασκευής και του Σαββάτου με τις μαζικές εξόδους. Προβλήματα που αφορούν στο κυκλοφοριακό και γενικότερα την οχληρία που προκαλούν κάποιες ομάδες νεαρών ατόμων που επιμένουν να συμπεριφέρονται αντικοινωνικά και συχνά με εγκληματικό τρόπο. Παρανομίες και παραβάσεις, οι οποίες επηρεάζουν κυρίως τους κατοίκους της περιοχής, αλλά και ιδιοκτήτες εμπορικών και άλλων υποστατικών, οι οποίοι συχνά-πυκνά βλέπουν την περιουσία τους να γίνεται στόχος βανδαλισμών. 
Αγανακτισμένοι οι επηρεαζόμενοι κάτοικοι αποδίδουν αυτού τους είδους τις δραστηριότητες σε ομάδες νεαρών, οι οποίοι σχεδόν κάθε βράδυ περιφέρονται στους δρόμους του κέντρου της πόλης και ιδιαίτερα στην περιοχή γύρω από τη Δημοτική Αγορά, καταναλώνουν αλκοόλ και προφανώς υπό την επήρεια μέθης σπάζουν τα μπουκάλια στους δρόμους και τα πεζοδρόμια, «αρκετές φορές και στις πόρτες των κατοικιών», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται και επιδίδονται σε κάθε είδους ασχημίες και καταστροφές. Ένα σοβαρό πρόβλημα το οποίο παρατηρείται ιδιαίτερα τα βράδια της Παρασκευής και του Σαββάτου, αφορά στον μεγάλο συνωστισμό αυτοκινήτων που ανήκουν σε θαμώνες των νυκτερινών κέντρων της περιοχής, οι οποίοι μη βρίσκοντας προφανώς μια θέση στους πάντα γεμάτους χώρους στάθμευσης, δεν διστάζουν να αφήνουν τα οχήματά τους όπου τους βολεύει, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να μην μπορούν να μπουν στα σπίτια τους. 
Οι επηρεαζόμενοι εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους, γιατί όπως αναφέρουν, παρά τα παράπονα και τις καταγγελίες τους προς τις αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες, η κατάσταση αντί να βελτιώνεται επιδεινώνεται, αποδίδοντας το γεγονός κυρίως στην ελλιπή αστυνόμευση που υπάρχει στην περιοχή. Αυστηρές ποινές για ηχορύπανση Όπως ανέφερε στον «Φ» o προϊστάμενος της Υγειονομικής υπηρεσίας του Δήμου Λεμεσού Δημήτρης Θεοτή, ο Δήμος Λεμεσού προχώρησε με τη βοήθεια ειδικών ακουστικολόγων, και καθόρισε ζώνες εκπομπής ήχου, οριοθετώντας τις μάξιμουμ εκπομπές ήχου, ανάλογα με τον περιβαλλοντικό θόρυβο της περιοχής. 
Παράλληλα ο δήμος για να προστατέψει τις ανέσεις των κατοίκων των επηρεαζόμενων περιοχών από τις εκπομπές μουσικής σε ψηλή ένταση, υποχρέωσε όλους τους ιδιοκτήτες κέντρων αναψυχής, παλιούς και νέους, να παρουσιάζουν ακουστική μελέτη, πριν την παραχώρηση οποιασδήποτε άδειας που εκδίδεται από τον δήμο. Επίσης υποχρέωσε τους ιδιοκτήτες των κέντρων που μετέδιδαν μουσική με τρόπο που θα μπορούσε να ξεφύγει στην ένταση, να τοποθετήσουν όργανο ελέγχου της έντασης του ήχου «κόφτη», ούτως ώστε στις περιπτώσεις που υπερβαίνει το όριο που ρυθμίστηκε να διακόπτει τη μουσική. Σύμφωνα με τον κ. Θεοτή, ο δήμος προχώρησε στη σύσταση κλιμακίου στο οποίο συμμετέχουν εκπρόσωποι του ΚΟΤ, της Αστυνομίας, του Τελωνείου και του Δήμου (Υγειονομείο και τμήμα Μηχανικού), που ελέγχει τα όρια μουσικής και στις περιπτώσεις που οι ιδιοκτήτες δεν συμμορφώνονται με τις υποδείξεις του κλιμακίου, αναστέλλεται η άδεια τους. Επιπρόσθετα το κλιμάκιο, προβαίνει σε ελέγχους και καταγγέλλει τα υποστατικά που λειτουργούν χωρίς να εξασφαλίσουν τις απαιτούμενες άδειες. 
Το νομοσχέδιο, που θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου του 2017 θα υποχρεώνει τους ιδιοκτήτες των κέντρων αναψυχής να προχωρούν στην εγκατάσταση οργάνων λήψης και μηχανισμού οριοθέτησης της μέγιστης έντασης του ήχου, ελευθερώνοντας έτσι τα χέρια των Αρχών για λήψη μέτρων. 
Με την εφαρμογή της Νομοθεσίας θα προβλέπονται εξοντωτικές ποινές στους παραβάτες. Ενδεικτικά ο νόμος αναφέρεται στα εξής: «Ανεξάρτητα από την ποινική ευθύνη ή την ποινική δίωξη οποιουδήποτε προσώπου, η αρμόδια Αρχή δύναται να επιβάλει διοικητικό πρόστιμο που δεν υπερβαίνει τις €10.000 σε πρόσωπο που ενώ παραλαμβάνει την ειδοποίηση που καθορίζεται στις διατάξεις του άρθρου 10, δεν προβαίνει στις δέουσες ενέργειες για τερματισμό της εκπομπής ήχου ή μείωση του ορίου εκπομπής ήχου, ώστε αυτό να είναι χαμηλότερο του μέγιστου επιτρεπόμενου, ανάλογα με την περίπτωση. Προσπάθειες για πάταξη παρανομιών 
Από την πλευρά της η Αστυνομία, όπως ανέφερε στον «Φ» ο υπεύθυνος του ΤΑΕ Γιάννης Σωτηριάδης, περιπολεί την περιοχή και βασιζόμενη σε καταγγελίες και άλλες πληροφορίες ενεργεί αναλόγως. Παραδέχεται όμως ότι αυτό και μόνο δεν μπορεί να δώσει οριστική λύση στα προβλήματα που δημιουργούνται. 
«Δεν είναι δυνατόν ανά πάσα στιγμή να βρισκόμαστε πίσω από κάθε νεαρό ή άλλα άτομα για να προλάβουμε τυχόν αντικοινωνική ή παραβατική ενέργεια» επισημαίνει ο κ. Σωτηριάδης, αποδίδοντας τα προβλήματα που προκύπτουν, κατά κύριο λόγο στην «ανεξέλεγκτη λειτουργία μεγάλου αριθμού νυκτερινών κέντρων». Σύμφωνα με τον κ. Σωτηριάδη, έχει διαπιστώσει τα προβλήματα τα οποία δημιουργούνται στην περιοχή και έχει υποβάλει συγκεκριμένες εισηγήσεις προς τους αρμόδιους φορείς, ώστε από κοινού να αντιμετωπισθεί η κατάσταση. 
Συγκεκριμένα έχει εισηγηθεί την άμεση κατασκευή κυρτωμάτων σε διαφόρους δρόμους της περιοχής ώστε να μην αναπτύσσονται μεγάλες ταχύτητες, αλλά και με τη συνεργασία της Δημοτικής Τροχονομίας αυστηρότερη επιτήρηση της κυκλοφορίας. Παράλληλα η Αστυνομία, όπως τόνισε ο κ. Σωτηριάδης, έχει εισηγηθεί απόσυρση της άδειας λειτουργίας σε οποιοδήποτε υποστατικό λειτουργεί κατά παράβαση των σχετικών αδειών του, ενώ το καθ’ ύλην αρμόδιο τμήμα της Αστυνομίας (ΟΠΕ) πραγματοποιεί εντατικούς ελέγχους στα κέντρα αναψυχής που λειτουργούν στην περιοχή και προβαίνει σε καταγγελίες που αφορούν λειτουργία κέντρου αναψυχής χωρίς άδεια, ή χωρίς άδεια μουσικής ή για τον περί μεγάφωνων Νόμο ή κατά παράβαση της άδειας μουσικής. 
Όπως ανέφερε, «η Αστυνομική Διεύθυνση Λεμεσού προβαίνει σε στοχευμένες εκστρατείες και ελέγχους όπου προκαλείται οχληρία, παράνομες σταθμεύσεις και άλλες συναφείς παραβάσεις. Σημαντικά συμπεράσματα προκύπτουν από τους ελέγχους που έχει κάνει η Αστυνομική Διεύθυνση Λεμεσού κατά το Α΄ εξάμηνο του 2016, δηλαδή από την 1/1/16-30/6/16, προέβη σε 733 καταγγελίες για παράνομες σταθμεύσεις σε χώρους αναπήρων και 2.472 καταγγελίες για παράνομες σταθμεύσεις γενικά και όλα αυτά προκύπτουν μέσα από τα στατιστικά στοιχεία με βάση τις στοχευμένες εκστρατείες της Διεύθυνσης».

Πηγή

Διαβάστε τους κανόνες σχολιασμού Άρθρων: Μείνετε στο θέμα του άρθρου.
Αποφύγετε προσωπικές επιθέσεις, ύβρεις και προκλητικές εκφράσεις.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese