Του Γιώργου Θεοχάρη
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Associated Press ο Πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Άσσαντ και δημοσιεύθηκε την Πέμπτη τόνισε ότι ο …
εγκληματικός βομβαρδισμός του Συριακού Στρατού από τον Συνασπισμό των ΗΠΑ στο Ντάιρ εζ-Ζορ δεν ήταν ατύχημα ή λάθος:

«Όχι, όχι. Δεν είναι, γιατί δεν ήταν ένα ατύχημα με ένα αεροπλάνο που συνέβη μία φορά. Ήταν 4 αεροπλάνα που επιτίθενταν σε θέσεις του συριακού στρατού σε διάρκεια περίπου μιας ώρας. Δεν κάνεις ένα λάθος για πάνω από 1 ωρα. Αυτό είναι το πρώτο. Δεύτερον αυτοί δεν επιτέθηκαν σε ένα κτίριο ή σε μία συνοικία.

Επιτέθηκαν σε έναν τεράστιο χώρο που αποτελείται από πολλούς λόφους, και δεν υπήρχαν τρομοκράτες δίπλα στα συριακά στρατεύματα εκεί κοντά.Την ίδια στιγμή, τα στρατεύματα της ISIS ή οι αντάρτες του ISIS επιτέθηκαν ακριβώς μετά την αμερικανική επιδρομή. Πώς θα μπορούσαν να ξέρουν ότι οι Αμερικανοί θα επιτεθούν σε αυτή τη θέση, προκειμένου να μαζέψουν τους μαχητές τους για να επιτεθούν αμέσως μετά και να καταλάβουν τη θέση αυτήν μία ώρα μετά την επιδρομή; Έτσι, ήταν οπωσδήποτε σκόπιμη ενέργεια και όχι ακούσια, όπως ισχυρίστηκαν».

Ο Σύριος πρόεδρος επίσης υπογράμμισε ότι η κατάπαυση του πυρός στη Συρία δεν εξαρτάται μόνο από Συρία ή Ρωσία αλλά από ΗΠΑ και τις τρομοκρατικές οργανώσεις που διασυνδεόνται με το ISIS, την Αλ-Νούσρα και την Αλ-Κάιντα, οι οποίες δήλωσαν ανοιχτά ότι δεν δεσμεύονται για τη διακοπή των εχθροπραξιών. Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν τη θέληση να εργαστούν κατά της Αλ-Νούσρα ή ακόμα και της ISIS, επειδή πιστεύουν ότι αυτό είναι ένα χαρτί που μπορούν να χρησιμοποιούν για τη δική τους ατζέντα. Αν επιτεθούν σε Αλ-Νούσρα ή ISIS, θα χάσουν ένα πολύ σημαντικό ατού σχετικά με την κατάσταση στη Συρία. Έτσι, δεν πιστεύω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να προστεθούν στη Ρωσία για την καταπολέμηση των τρομοκρατών στη Συρία τόνισε.

Για το κονβόι της Ερυθράς Ημισελήνου που χτυπήθηκε στην επαρχία Χαλεπίου υποστήριξε ότι «έρχονται δεκάδες συνοδείες από διαφορους οργανισμούς όλα αυτά τα χρόνια και ποτέ κάτι ανάλογο δεν συνέβη στο παρελθόν, οπότε αναρωτήθηκε γιατί να συμβεί τώρα είτε από τους Ρώσους ή τους Σύριους;

Όσο για τους αμερικανούς αξιωματούχους που κατηγόρησαν αυτές τις 2 χώρες ανέφερε ότι «οι αμερικανοί αξιωματούχοι γενικότερα έχουν χάσει την αξιπιστία τους αναφορικά στις συγκρούσεις στο συριακό.Ό,τι υποστηρίζουν είναι αβάσιμο και αθεμελίωτο. Η αυτοκινητομπή διερχόταν περιοχές τρομοκρατών, αυτοί θα πρέπει να κατηγορήσουν πρωτίστως τους μαχητές ή τους τρομοκράτες που ήταν υπέυθυνοι για την ασφάλειά της. Δεν έχουμε την παραμικρή ιδέα για το τι συνέβη.

Το μόνο που είδαμε ήταν ένα βίντεο μ΄ ένα καμμένο αυτοκίνητο, καταστραμένα φορτηγά, τίποτα άλλο. Ακόμη και τα Ηνωμένα Έθνη υποστήριξαν ότι δεν υπήρξαν αεροπορικές επιδρομές. Δεν μπορούμε να μιλάμε για αυτόπτες μάρτυρες, γιατί είναι ελεγχόμενη η αξιοπιστία τους και σε γενικε΄ς γραμμές το συριακό κράτος δεν είχε κανένα συμφέρον να διαπράξει κάτι αντίστοιχο, αφού με τέτοιες ενέργειες συσπειρώνει τον κόσμο γύρω από την τρομοκρατία.»

Πηγή

Διαβάστε τους κανόνες σχολιασμού Άρθρων: Μείνετε στο θέμα του άρθρου.
Αποφύγετε προσωπικές επιθέσεις, ύβρεις και προκλητικές εκφράσεις.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese