Του Δημήτρη Κατσαγάνη
Βέτο έβαλαν 9 από τα 16 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΚΑ στην πρόταση της Διοίκησης αλλά και του υπ. Εργασίας για άντληση 200 εκατ. ευρώ από τον κοινό κουμπαρά των ταμείων, δηλαδή το Ασφαλιστικό Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ), σύμφωνα με

ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η σχετική πρόταση δεν εγκρίθηκε από το ΔΣ του ΙΚΑ χάρη στις αρνητικές ψήφους των κοινωνικών εταίρων (ΓΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ κλπ), της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ (ΠΟΣΕ-ΙΚΑ) και των οργανώσεων των συνταξιούχων.
Η εισήγηση για άντληση των μισών κονδυλίων από όσα προβλέπει για φέτος ο κρατικός προϋπολογισμός να μεταφερθούν από το ΑΚΑΓΕ προς τα ελλειμματικά ταμεία (200 εκατ. από τα 400 εκατ. ευρώ), προς το ΙΚΑ, έγινε από πλευράς υπουργείου Εργασίας με στόχο την κάλυψη του ελλείμματος ύψους 2,1 δισ. ευρώ, το οποίο προβλέπεται να έχει φέτος το εν λόγω ταμείο. Και αυτό παρά το γεγονός ότι όπως σημειώνεται σε σημερινή ανακοίνωση της διοίκησης του ΙΚΑ, τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές είναι μεγαλύτερα κατά 4-5% σε σχέση με πέρυσι, αλλά και ο κρατικός προϋπολογισμός προβλέπεται να δώσει έκτακτη κρατική χρηματοδότηση.
Η άρνηση του ΔΣ του ΙΚΑ να εγκρίνει την άντληση 200 εκατ. ευρώ από τον ΑΚΑΓΕ θέτει εκ των πραγμάτων σε κίνδυνο την απρόσκοπτη καταβολή των συντάξεων του ΙΚΑ, εάν δεν υπάρξει μια αντίστοιχη τουλάχιστον αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης μέχρι τέλος του 2016.
Η αποτυχία της κυβέρνησης να περάσει μία τέτοια απόφαση, έρχεται την ίδια στιγμή που αναμένεται το αργότερο έως τον ερχόμενο Νοέμβριο να κορυφωθούν οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, μιας και τότε θα ξεκινήσουν οι αναδρομικές κρατήσεις στις 250.000 εξ αυτών που μειώθηκαν το δίμηνο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου.
Παράλληλα, αύριο αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή διατάξεις που αυξάνουν την ασφαλιστική επιβάρυνση των επαγγελματιών από την 1.1.2017, ενώ δεν φαίνεται να εγκρίνεται από το ΔΝΤ το κυβερνητικό αίτημα περί παγώματος των ληξιπροθέσμων χρεών προς τον ΟΑΕΕ. Η τεράστια οικονομική δυσπραγία μάλιστα στον ΟΑΕΕ είναι που οδήγησε χτες το ΔΣ του το αίτημα για άντληση 150 εκατ. ευρώ από τον ΑΚΑΓΕ.
Πηγή:  capital.gr

Διαβάστε τους κανόνες σχολιασμού Άρθρων: Μείνετε στο θέμα του άρθρου.
Αποφύγετε προσωπικές επιθέσεις, ύβρεις και προκλητικές εκφράσεις.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese