Τον προβληματισμό του για τη ναύλωση πλοίου που αναμένεται να χρησιμοποιηθεί για την προσωρινή φιλοξενία αιτούντων άσυλο εξέφρασε με επιστολή του προς τον υπουργό Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα, ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός…

Ο κ. Γαληνός κάνει λόγο για «μια έκτακτη λύση σε περίπτωση αναταραχών, παρόλα αυτά, δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση ούτε μεσοπρόθεσμη αλλά ούτε και μακροπρόθεσμη λύση στο πρόβλημα της φιλοξενίας αιτούντων άσυλο στη Λέσβο. Κατά συνέπεια, η δημιουργία ενός πλωτού κέντρου φιλοξενίας που θα βρίσκεται για μεγάλο χρονικό διάστημα στο κέντρο της πόλης της Μυτιλήνης μας βρίσκει αντίθετους».
Επισημαίνει παράλληλα οτι «η μόνη λύση στη παρούσα κατάσταση είναι η αποσυμφόρηση της Λέσβου μέσω της μεταφοράς μέρους του προσφυγικού πληθυσμού σε άλλες δομές στην ηπειρωτική Ελλάδα».

Ο κ. Γαληνός επαναλαμβάνει την πρόταση του «να πραγματοποιηθεί άμεσα με πρωτοβουλία των συναρμόδιων υπουργείων, διευρυμένη σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των τοπικών φορέων της Λέσβου ώστε να υπάρξει ενημέρωση και συναπόφαση για τις επόμενες ενέργειες που αφορούν τη Λέσβο», καθώς και την πρότασή του στην ΚΕΔΕ για δημιουργία εθνικού και σε δεύτερο χρόνο πανευρωπαϊκού δικτύου πόλεων, το οποίο θα αναλάβει την φιλοξενία των αιτούντων άσυλο σε μικρής έκτασης και χωρητικότητας δομές, ενώ οι Ελληνικές περιφέρειες θα αναλάβουν να στεγάσουν όλες τις υπηρεσίες ασύλου, δίνοντας τη δυνατότητα ταχύτερης διεκπεραίωσης και άμεσης αποσυμφόρησης».

Παράλληλα, την αντίθεση της στη ναύλωση του πλοίου εκφράζει η ΝΟΔΕ Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας χαρακτηρίζοντας «ερασιτεχνισμούς των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ», τη διαχείριση της κρίσης στη Λέσβο. Η δημιουργία πλωτού κέντρου φιλοξενίας «μόνο προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει» αναφέρει η ανακοίνωση.

Διαβάστε τους κανόνες σχολιασμού Άρθρων: Μείνετε στο θέμα του άρθρου.
Αποφύγετε προσωπικές επιθέσεις, ύβρεις και προκλητικές εκφράσεις.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese