Στο εξωτερικό εδώ και πολλά χρόνια υπάρχει η δυνατότητα πληρωμής διοδίων με πιστωτική κάρτα. Βέβαια εκεί, η χρέωση γίνεται στην έξοδο, στα πλευρικά διόδια, διότι η χρέωση είναι χιλιομετρική…

 

Στην Ελλάδα, που τώρα διαθέτουμε σύγχρονους αυτοκινητοδρόμους, οι οποίοι καλώς εχόντων των πραγμάτων θα παραδοθούν σε κυκλοφορία περατωμένοι από την άνοιξη έως το καλοκαίρι του 2017, πρώτα άρχισαν να λειτουργούν οι πομποδέκτες, μετά άρχισαν να ισχύουν αυτοί οι πομποδέκτες και στους άλλους αυτοκινητοδρόμους, πέραν της εταιρείας εκείνου που τον εξέδωσε, περιμένουμε να ισχύει η ανάλογη έκπτωση σε όλους, ανεξάρτητα από τον πομποδέκτη που έχεις και αναμένουμε με την ολοκλήρωση των αυτοκινητοδρόμων να ισχύσει η χιλιομετρική χρέωση.

Τώρα, λοιπόν, πάμε σε ένα ακόμα στάδιο. Η Ανεξάρτητη Αρχή “Συνήγορος του Καταναλωτή” υπέβαλε πρόταση σχετικά με την εγκατάσταση τερματικών αποδοχής καρτών (POS) σε σταθμούς διοδίων για την καλύτερη εξυπηρέτηση των καταναλωτών και το σύνολο των ιδιωτικών εταιρειών λειτουργίας διοδίων (παραχωρησιούχων), αποφάνθηκε θετικά.

Συγκεκριμένα, λαμβάνοντας αφορμή από την υποβολή σχετικών ερωτημάτων, αλλά και παραπόνων από καταναλωτές, ο Συνήγορος του Καταναλωτή επικοινώνησε με τις εταιρείες, προκειμένου να εξετάσουν το ενδεχόμενο εγκατάστασης POS σε τουλάχιστον μία καμπίνα σε κάθε σταθμό διοδίων, έτσι ώστε, κατ’ αυτόν τον τρόπο, να παρασχεθεί στους οδηγούς η δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε όλα τα διαθέσιμα μέσα πληρωμής για την καταβολή του απαιτούμενου αντιτίμου.

Η πρόταση της Αρχής στηρίχθηκε στην ανάγκη να μπορεί, εκτός των Ελλήνων καταναλωτών, να εξυπηρετηθεί και μεγάλος αριθμός τουριστών από χώρες εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιούν διελεύσεις από τους αυτοκινητοδρόμους της χώρας μας, αλλά δεν είναι εφοδιασμένοι με μετρητά, όντας στις περισσότερες περιπτώσεις συνηθισμένοι από την εκτεταμένη χρήση χρεωστικών και πιστωτικών καρτών στις δικές τους χώρες.

Επισημαίνεται ότι όπου στα κράτη-μέλη υπάρχουν διόδια, η αποδοχή όλων των μέσων πληρωμής, των καρτών συμπεριλαμβανομένων, είναι υποχρεωτική. Πέραν αυτού, η διεύρυνση των μέσων πληρωμής προς την κατεύθυνση της αύξησης της χρήσης ηλεκτρονικών μέσων, όπως οι κάρτες ανέπαφων συναλλαγών, εντάσσεται στο πλαίσιο σχετικών πολιτικών που προωθούνται συστηματικά σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο.

«Οι εταιρείες λειτουργίας διοδίων, τοποθετούμενες επί της πρότασης της Αρχής μας, αναγνώρισαν την αξία της ανάγκης κάλυψης των καταναλωτών που θα ήθελαν να εξυπηρετηθούν με τη χρήση κάρτας και δεσμεύθηκαν για την εξέταση της δυνατότητας ύπαρξης ενός τουλάχιστον τερματικού POS σε κάθε σταθμό διοδίων», επισημαίνει η Αθηνά Κοντογιάννη από τον “Συνήγορο του Καταναλωτή”.

Πάντως, επί της ουσίας, λίγοι πολίτες αναμένεται να χρησιμοποιούν αυτή την υπηρεσία άμεσα. Ισως στο μέλλον οι ανάγκες πάνε προς τα εκεί.

πηγή: driveandtravel.gr/

Διαβάστε τους κανόνες σχολιασμού Άρθρων: Μείνετε στο θέμα του άρθρου.
Αποφύγετε προσωπικές επιθέσεις, ύβρεις και προκλητικές εκφράσεις.

 

 

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese