Το ξέρατε αυτό; Τα μάρμαρα πάνω στα οποία καθόμαστε για να παρακολουθήσουμε τις παραστάσεις στο Αρχαίο Ρωμαϊκό Ωδείο της…
Πάτρας, δεν είναι τα αυθεντικά του μνημείου.

Προστέθηκαν πιθανότατα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σύμφωνα με ιστορικές πηγές τα αυθεντικά μάρμαρα του Ρωμαϊκού Ωδείου της Πάτρας αφαιρέθηκαν, επί της ουσίας, κλάπηκαν, από πολίτες της πόλης την δεκαετία του 1890.

Γιατί κλάπηκαν; Όπως διαβάζουμε στην σελίδα του Patras Photos Old Special τα μάρμαρα έγιναν τραπεζάκια για ζαχαροπλαστεία και καφενεία της εποχής εκείνης. Γίνονταν βλέπετε τα φαινόμενα αυτά και εκείνη την εποχή.

Νεοέλληνες ήταν και αυτοί. Η φωτογραφία που ανέβηκε από τον Γιώργο Βασιλόπουλο στο Patras Photos Old Special είναι από το 1930 και δείχνει το Αρχαίο Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας, «γυμνό» χωρίς μάρμαρα.

Μαζί με τα μάρμαρα απουσιάζουν και τα αγάλματα που στόλιζαν το μνημείο και τον περιβάλλοντα χώρο του, αφού τα περισσότερα από αυτά φυγαδεύτηκαν στο εξωτερικό.

Πηγή

Διαβάστε τους κανόνες σχολιασμού Άρθρων: Μείνετε στο θέμα του άρθρου.
Αποφύγετε προσωπικές επιθέσεις, ύβρεις και προκλητικές εκφράσεις.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese