Ο Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας, Υπέρτιμος και Έξαρχος Ανατολικής Κρήτης Ευγένιος, κατά κόσμο Μιχαήλ Πολίτης…
γεννήθηκε στο Ηράκλειο το 1952. Ο πατέρας του καταγόταν από την Κωνσταντινούπολη…
Αποχαιρέτησε τη μητέρα του και χωρίς να το γνωρίζει και το ποίμνιο του ο μακαριστός Ιεράρχης. Η τελευταία επαφή με το ποίμνιο του για το Μακαριστό Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας Ευγένιο ήταν χτες το πρωί στην Αγία Φωτεινή. Εκεί όπου τέλεσε το μνημόσυνο των εννέα ημερών από το θάνατο της μητέρας του και ουσιαστικά δεν αποχαιρέτησε μόνο την ίδια αλλά και τους πιστούς. Λίγες ώρες μετά πήρε το αεροπλάνο για την Αθήνα που ήταν και το τελευταίο ταξίδι του καθώς δεν θα επέστρεφε όρθιος…

Ο Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας, Υπέρτιμος και Έξαρχος Ανατολικής Κρήτης Ευγένιος, κατά κόσμο Μιχαήλ Πολίτης, γεννήθηκε στο Ηράκλειο το 1952. Ο πατέρας του καταγόταν από την Κωνσταντινούπολη και είχε πολεμήσει στους Βαλκανικούς Πολέμους και στο μέτωπο της Αλβανίας. Μετά την ολοκλήρωση των γυμνασιακών του σπουδών στη γενέτειρά του, εισήχθη στην Ανώτερη Παιδαγωγική Εκκλησιαστική Ακαδημία της Θεσσαλονίκης σε ηλικία 19 ετών, αποκτώντας το πτυχίο ιεροδιδασκάλου.

Από το 1973 ως το 1977 φοίτησε στην Θεολογική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στην ίδια σχολή. Επίσης επί δύο χρόνια ήταν επιστημονικός συνεργάτης στην έδρα του Κανονικού Δικαίου και Ποιμαντικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ κατά τη διάρκεια των σπουδών του πήρε μέρος σε πολλά συνέδρια και διασκέψεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με υποτροφία.

Το 1980 εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη. Ακολούθως το 1982 χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος από τον αοίδιμο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Τιμόθεο, και του δόθηκε το οφίκκιο του αρχιμανδρίτη ενώ διορίστηκε ιεροκήρυκας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης. Λίγα χρόνια αργότερα ανέλαβε καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Γοργολαΐνι έως το1994.

Στις 14 Ιουνίου 1994 εξελέγη παμψηφεί από την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας Κρήτης Μητροπολίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας. Κατά την διάρκεια της ποιμαντορίας του ανέπτυξε φιλανθρωπικό έργο, ενισχύοντας ιδιαίτερα το Νοσοκομείο της Ιεράπετρας και τον αγώνα για να μην κλείσει, τον Ερυθρό Σταυρό και το Κοινωνικό Παντοπωλείο, καθώς και άλλους κοινωνικούς φορείς.

Ο Μητροπολίτης ανέπτυξε σημαντικό έργο στην Μητρόπολή του ενώ βασικό μέλημά του ήταν η κατήχηση της νεολαίας. Είχε λάβει μέρος σε πολλά επιστημονικά συνέδρια και δημοσιεύσει άρθρα σε θεολογικά έντυπα ενώ συνεισέφερε και σε συλλογικά έργα, όπως το “Γέροντας Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης”, έκδοση της Ιεράς Μονή Ζωοδόχου Πηγής-Χρυσοπηγής, το 2008.

Διαβάστε τους κανόνες σχολιασμού Άρθρων: Μείνετε στο θέμα του άρθρου.
Αποφύγετε προσωπικές επιθέσεις, ύβρεις και προκλητικές εκφράσεις.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese