Προς: Ειδική Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων για το περιεχόμενο και τις διαδικασίες σύναψης των Διατλαντικών Εμπορικών Συμφωνιών…

Θέμα: Η θέση της Greenpeace για τις διατλαντικές συμφωνίες TTIP και CETA
Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να καταθέσουμε στην Ειδική Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων τη θέση της Greenpeace σχετικά με τις διατλαντικές συμφωνίες TTIP και CETA.

Η Greenpeace αντιτίθεται σε οποιαδήποτε συμφωνία προτάσσει τα συμφέροντα των πολυεθνικών επιχειρήσεων εις βάρος της δημοκρατίας, της διαφάνειας, των δικαιωμάτων των πολιτών και της προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Για αυτό τον λόγο ζητάμε τον τερματισμό των διαπραγματεύσεων για την TTIP, καθώς και την απόλυτη διαφάνεια και δημοσιοποίηση όλων των σχετικών εγγράφων. Για τη CETA ζητάμε να μην προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην προσωρινή εφαρμογή μέρους ή του συνόλου της συμφωνίας, πριν αυτή ψηφιστεί από τα εθνικά κοινοβούλια. Αντί τούτου, προτείνουμε την έναρξη δημόσιου και ανοιχτού διαλόγου για τη βελτίωση του εμπορίου, προς όφελος της κοινωνίας και όχι αποκλειστικά των επιχειρηματικών συμφερόντων.
Τόσο η TTIP όσο και η CETA θα έχουν ιδιαίτερα δυσμενείς επιπτώσεις για τους Έλληνες, όπως και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους πολίτες, όπως άλλωστε επιβεβαιώθηκε πέρα από κάθε αμφιβολία μετά τη διαρροή μεγάλου μέρους των κειμένων της διαπραγμάτευσης για την TTIP από το ολλανδικό γραφείο της Greenpeace . Ειδικά για την Ελλάδα, οι συμφωνίες αυτές θα βαθύνουν ακόμα περισσότερο την οικονομική κρίση που βαραίνει τη χώρα μας και θα πλήξουν περαιτέρω τους πολίτες της. Η υγιής, βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη που αποτελεί τη μόνη διέξοδο από την κρίση θα καταστεί πρακτικά αδύνατη υπό δύο συμφωνίες που βάζουν τα συμφέροντα των πολυεθνικών κολοσσών πάνω από θεσμούς και κεκτημένα, όπως η κοινοβουλευτική δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Ενδεικτικά, μερικοί μόνο τομείς που θα επηρεαστούν σημαντικά σε όλη την Ευρώπη, αλλά και ειδικά στη χώρα μας, αφορούν τη γεωργία, την παραγωγή ενέργειας, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την υγεία και τις δημόσιες υπηρεσίες. Τέλος, σύμφωνα με αναλύσεις ανεξάρτητων ινστιτούτων, η TTIP θα φέρει ιδιαίτερα δυσμενείς επιπτώσεις στην αγορά εργασίας και συνεπακόλουθα στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας.

Το τελευταίο διάστημα αυξάνονται ακόμα περισσότερο οι φωνές ενάντια στις δύο συμφωνίες, με τις δηλώσεις υψηλά ιστάμενων Ευρωπαίων πολιτικών. Συγκεκριμένα, ο Γερμανός Αντικαγκελάριος Γκάμπριελ δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις για την TTIP έχουν αποτύχει de facto, ενώ ο Γάλλος Υπουργός Εμπορίου Φεκλ δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να σταματήσουν. Τέλος, ο Αυστριακός Υπουργός Εμπορίου Μιττερλένερ συμφώνησε με τον Γκάμπριελ ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν αποτύχει και ζήτησε τον τερματισμό τους. Ενόψει αυτών των εξελίξεων το ελληνικό κοινοβούλιο και η ελληνική κυβέρνηση ειδικότερα δεν έχουν πλέον καμία δικαιολογία για να μην δηλώσουν την αντίθεσή τους απέναντι σε αυτές τις δύο συμφωνίες.

Η μόνη απάντηση σε δύο συμφωνίες που απειλούν την ίδια τη δημοκρατία μας αλλά και κάθε πτυχή της οικονομικής δραστηριότητας και της κοινωνικής ζωής, είναι η συνολική αντίθεση ανεξαρτήτως περιεχομένου. Είναι η μόνη απάντηση που προστατεύει τα δικαιώματα των πολιτών και όχι τα συμφέροντα των πολυεθνικών και αυτό είναι το μόνο δίλημμα απέναντι στο οποίο καλείστε να τοποθετηθείτε.

Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση.

Με τιμή,
Νίκος Χαραλαμπίδης

Γενικός Διευθυντής
Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace

Διαβάστε τους κανόνες σχολιασμού Άρθρων: Μείνετε στο θέμα του άρθρου.
Αποφύγετε προσωπικές επιθέσεις, ύβρεις και προκλητικές εκφράσεις.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese