Γράφει ο Νίκος Καραγιάννης
Ζώντας και δουλεύοντας στην Αθήνα, έχω πολλές φορές την ευκαιρία να περπατήσω και να εξερευνήσω την πόλη και ιδιαίτερα το κέντρο…
της. Ένα κέντρο που έχει περάσει πολλά τα τελευταία 8 χρόνια και που είναι αλήθεια ότι πάσχει.

Η εικόνα της πόλης με εξαίρεση το ιδιαίτερα τουριστικό κομμάτι της Πλάκας, του Θησείου και πέριξ του Συντάγματος είναι πραγματικά θλιβερή. Είναι στενάχωρο να βλέπεις αυτή την πόλη με τις τόσο μεγάλες δυνατότητες, την ώρα που κάνει booming στον τουρισμό να έχει τέτοιου είδους εικόνα.

Το πρώτο που μπορώ να παρατηρήσω είναι το περίφημο εμπορικό τρίγωνο που θα μπορούσε να μεταβληθεί σε μία δεύτερη Πλάκα και αντ`αυτού έχει εικόνα εγκατάλειψης και μιζέριας. Παρά την πολύ άσχημη εικόνα του μπορείς να βρεις “διαμάντια” μέσα σε αυτό, όμως η γενική εικόνα το απαξιώνει και το αδικεί.

Στην περιοχή της Ομόνοιας αν και ανοίγουν το ένα ξενοδοχείο πίσω από το άλλο η τουριστική εικόνα είναι ανύπαρκτη ενώ λίγα στενά πιο κάτω είναι σχεδόν απαγορευτική για πολίτες και επισκέπτες της πόλης.

Να μην μιλήσουμε για την εικόνα της οδού Αθηνάς όπου μετά την εξαίρετη εικόνα μπροστά από το Δημαρχείο περνάς σε μία κατάσταση διόλου κολακευτική για την πόλη, ενώ κάτω από το Δημαρχείο τα στενά έχουν μεταβληθεί σχεδόν σε μία γκετοποιημένη περιοχή. To ίδιο συμβαίνει  στην ιστορική οδό Πατησίων, στην Αχαρνών, στη Λιοσίων και σε πολλές άλλες περιοχές.

Δρόμοι, πεζοδρόμια, λειτουργία καταστημάτων (με την πραμάτεια απλωμένη έξω από το μαγαζί) χρίζουν μεταμόρφωσης και νέας οπτικής. Γκράφιτι, κακή εικόνα κτιρίων, κάδοι απορριμμάτων και γύρω ακαταστασία, σου θυμίζουν ότι τελικά το κέντρο της Αθήνας είναι το κέντρο της κρίσης στη χώρα.

Όμως τέτοια Αθήνα θέλουμε και πολύ περισσότερο, τέτοια Αθήνα αξίζουμε; από το μεγαλεπήβολο σχέδιο της Ανάπλασης Πανεπιστημίου που τόσο πολή χτυπήθηκε, μείναμε με ένα κέντρο πολλαπλά υποβαθμισμένο που σίγουρα δεν αξίζει για αυτή την πόλη.

Ο Δήμος Αθηναίων με τα μάτια στραμμένα στο πως να ξεχρεώσει τον υπερχρεωμένο προϋπολογισμό του, διαθέτει πολύ λίγα χρήματα για παρεμβάσεις. Η Περιφέρεια Αττικής δρομολογεί την Ανάπλαση Φαλήρου (και πολύ καλά κάνει) αλλά για το κέντρο της πόλης δεν υπάρχει κάποια αντίστοιχη μέριμνα. Οι παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να γίνουν και σε συνεργασία με την Κεντρική Κυβέρνηση δεν έχουν περπατήσει και τελικά είμαστε σε μία εικόνα που δεν νομίζω ότι αρέσει σε κανένα.

Την ώρα που η Αθήνα κάνει το δικό της μεγάλο τουριστικό βήμα, που οι αφίξεις αυξάνονται γεωμετρικά, που το city-break ρεύμα δείχνει να μεγαλώνει συνεχώς, αυτό που προσφέρει στους κατοίκους και τους τουρίστες είναι πέρα για πέρα λάθος, μία λάθος εικόνα που παίρνει μαζί του ο ταξιδιώτης.

Πολλές κινήσεις, σε συνεργασία με τον ΥΠΕΝ, το ΥΠΟΜΕΔΙ, την Περιφέρεια και το Δήμο χρειάζεται να γίνουν. Όχι αποσπασματικά, σε ένα μεγάλο πλάνο που θα αλλάξει πραγματικά την Αθήνα και το κέντρο της. Χωρίς κολοσιαίες παρεμβάσεις αλλά ουσιαστικές που θα αναδείξουν την ομορφιά που είναι κρυμμένη κάτω από την ασχήμια της πόλης.

Τι χρειάζεται; Ένα συγκροτημένο σχέδιο, πολυετές που θα αλλάζει το τοπίο και θα δίνει το κίνητρο στους πολίτες να το διατηρούν, γιατί υπεύθυνοι είμαστε και εμείς, οι πολίτες. Με ήπια κυκλοφορία αυτοκινήτων, ολική απαγόρευση της στάθμευσης, διόρθωση κτιρίων, πεζοδρομίων, λειτουργίας καταστημάτων, με είσοδο του ποδηλάτου, να μπουν κανόνες επιτέλους. Ένα συνεκτικό σχέδιο που δεν θα είναι ούτε φαραωνικό ούτε φανφάρα, αλλά ουσιώδες και με απτά αποτελέσματα. Να δώσουμε πίσω στην Αθήνα την αίγλη και την κλασική ομορφιά που θα μπορούσε να έχει, όχι τη φήμη της χαοτικής, δύσκολης, δύστροπης πόλης που εμείς της φορτώσαμε τα 40 τελευταία χρόνια. Η ώρα για αλλαγές είναι ώριμη, εμείς;

Πηγή

Διαβάστε τους κανόνες σχολιασμού Άρθρων: Μείνετε στο θέμα του άρθρου.
Αποφύγετε προσωπικές επιθέσεις, ύβρεις και προκλητικές εκφράσεις.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese