Την πρώτη κινητοποίηση της φετινής σχολικής χρονιάς πραγματοποιούν την ερχόμενη Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016, δάσκαλοι και καθηγητές…
με αφορμή την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της δημόσιας εκπαίδευσης, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας.

Στην κινητοποίηση της Πέμπτης που έχει προκηρύξει η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος συμμετέχει ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ηρακλείου «Δομ. Θεοτόκοπουλος» ενώ σε τρίωρη στάση εργασίας κατέρχεται και η ΕΛΜΕ Ηρακλείου.

Οι δάσκαλοι πραγματοποιούν σήμερα το απόγευμα στην Παλιά Ακαδημία, έκτακτη συνέλευση για τον καθορισμό των λεπτομερειών της κινητοποίησης η οποία θα έχει τη μορφή της 24ωρης απεργίας.

Αναγκαία η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού

Σε σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου «Δομ. Θεοτοκόπουλος» επισημαίνονται χαρακτηριστικά τα εξής:

«Τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου χτύπησε το πρώτο κουδούνι για το νέο σχολικό έτος. Ευχόμαστε σε όλες τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους γονείς μια όμορφη και δημιουργική σχολική χρονιά. Δυστυχώς γι’ άλλη μια σχολική χρονιά δεν πραγματοποιήθηκαν Μόνιμοι Διορισμοί στη Δημόσια Εκπαίδευση. Η πρόσληψη μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού είναι αναγκαία υπόθεση για την ομαλή λειτουργία των Δημόσιων Σχολείων και την ποιοτική αναβάθμιση της Εκπαίδευσης, καθώς εδώ και επτά χρόνια δεν έχουν γίνει μόνιμοι διορισμοί παρά τις χιλιάδες οργανικές θέσεις που είναι κενές.

Είναι θετικό το γεγονός πως τη φετινή σχολική χρονιά άνοιξαν όλα τα δημοτικά σχολεία, τα νηπιαγωγεία αλλά και τα Ειδικά σχολεία του νομού. Είναι, επίσης, θετικό πως μετά από χρόνια δεν έχουμε τμήμα πάνω από 25 μαθητές. Δεν πρέπει όμως να πανηγυρίζουμε για τα αυτονόητα. Η διεκδίκηση συνεχίζεται καθώς υπάρχουν σημαντικές και πολυάριθμες ελλείψεις στους Εκπαιδευτικούς Ειδικοτήτων, στα τμήματα ένταξης, στα τμήματα υποδοχής, στην παράλληλη στήριξη και ορισμένα κενά σε ολιγοθέσια σχολεία. Συνεπώς, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας οφείλει άμεσα να πραγματοποιήσει όλες τις απαραίτητες προσλήψεις, ώστε όλα τα σχολεία να λειτουργήσουν στελεχωμένα με το απαραίτητο εκπαιδευτικό προσωπικό.

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Δ. Θεοτοκόπουλος», ακολουθώντας το πρόγραμμα δράσεων της ΔΟΕ, θα πραγματοποιήσει Έκτακτη Γενική Συνέλευση την Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2016 και ώρα 6:30 στην Παλιά Ακαδημία (53ο -54ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου) και συμμετέχει δυναμικά στην απεργιακή κινητοποίηση την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου (ώρα και μέρος της κινητοποίησης θα καθοριστούν στη Γενική Συνέλευση).

Διεκδικούμε:

–           14χρονο εκπαιδευτικό σχεδιασμό με: Ενιαίο 12χρονο δημόσιο δωρεάν υποχρεωτικό σχολείο και 2χρονη υποχρεωτική δωρεάν προσχολική αγωγή

–           Μόνιμους Διορισμούς στη Γενική και Ειδική Αγωγή

–           Σταθερό Δάσκαλο για τα ολοήμερα τμήματα

–           Εναλλαγή στη βάρδια των Νηπιαγωγών

–           Απόδοση οργανικών θέσεων ειδικοτήτων, τώρα.

–           Μείωση διδακτικής ύλης.

–           Οργανικότητα στα μειονοτικά δημοτικά σχολεία 2 εκπαιδευτικοί προς 25 μαθητές.

Στο πλευρό των δασκάλων και οι καθηγητές

Στην κινητοποίηση της Πέμπτης συμμετέχουν και οι καθηγητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με τρίωρη στάση εργασίας από τις 11 το πρωί εως τις 2 μετά το μεσημέρι.

Στην ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Ηρακλείου επισημαίνεται χαρακτηριστικά:

«Στα πλαίσια της κινητοποίησης της ΔΟΕ την Πέμπτη, 15/9/2016 το ΔΣ της ΕΛΜΕ Ηρακλείου κηρύσσει 3ωρη στάση εργασίας (11.00 – 14.00)  για να διαμαρτυρηθούμε και να διεκδικήσουμε:

Ενιαίο 12χρονο υποχρεωτικό δημόσιο σχολείο και δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή.
Μόνιμους μαζικούς διορισμούς για την κάλυψη των πραγματικών κενών στα σχολεία.
Άμεση πρόσληψη αναπληρωτών σε μία φάση σε όλα τα λειτουργικά κενά.
Καμιά απόλυση αναπληρωτή.

Γενναία αύξηση της χρηματοδότησης για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων.
Στήριξη της Ειδικής αγωγής.

Καμία συγχώνευση, κατάργηση σχολείων και τμημάτων. Διεκδικούμε 20 μαθητές στο τμήμα, 15 στις ομάδες προσανατολισμού και 10 στα εργαστήρια. Απόσυρση των εγκυκλίων για τις προϋποθέσεις λειτουργίας Ο.Π για τα ΓΕΛ. και των τμημάτων γενικής παιδείας τομέων και ειδικοτήτων των ΕΠΑΛ.

Επαναφορά του διδακτικού ωραρίου στα προ του 2013 επίπεδα.
Επαναφορά της μείωσης του ωραρίου των υπευθύνων στα εργαστήρια φυσικών επιστημών και πληροφορικής.

Εξασφάλιση όλων των νόμιμων εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών στις υπηρεσιακές μεταβολές του Σεπτέμβρη τα οποία παραβιάζονται με την εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας. Άμεση απόσυρση της εγκυκλίου.

Καμιά υποχρεωτική μετακίνηση εκπαιδευτικού εκτός ΠΥΣΔΕ.

Ανατροπή των αντιλαϊκών πολιτικών στην εκπαίδευση που επιβάλλονται από τους δανειστές και εφαρμόζονται από την κυβέρνηση».
Τα κενά

Οι κενές θέσεις εκπαιδευτικών στα σχολεία φαίνεται πως για μία ακόμη χρονιά είναι πολλές, ενώ το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετωπίζει η ειδική αγωγή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συλλόγου εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Δομ. Θεοτοκόπουλος» τα κενά ανά ειδικότητα διαμορφώνονται ως εξής:

Πηγή

Διαβάστε τους κανόνες σχολιασμού Άρθρων: Μείνετε στο θέμα του άρθρου.
Αποφύγετε προσωπικές επιθέσεις, ύβρεις και προκλητικές εκφράσεις.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese