Γράφει ο Ψυχολόγος  Γαλανάκης Γιώργος
Τελευταίο Σαββατοκύριακο διακοπών, και όπως μας έλεγαν και μας ως παιδιά, “Από Δευτέρα… τα κεφάλια μέσα…”…

Γονείς, εκπαιδευτικοί γράψατε Χ, και κάπου ανάμεσα στις συμπληγάδες τα παιδιά. Από ένα “βαρετό ελληνικό σχολείο”, όπως πρόσφατα αναφέρθηκε από τον κύριο Τριβιζά, σε μια “βαρετή ελληνική οικογένεια” θα έλεγα εγώ ακολουθούμενος τον ίδιο τρόπο σκέψης. Κι όπως για το “βαρετό ελληνικό σχολείο” δεν οφείλεται τόσο στους διδάσκοντες, αλλά κυρίως στον τρόπο εκπαίδευσης, μέσω στείρων βιβλίων που “σκοτώνουν” την φαντασία, αυτή τη τόσο δημιουργική δύναμη των παιδιών και προωθούν την απλή αποστήθιση και την “παπαγαλία”. Έτσι, λοιπόν και για το “βαρετή ελληνική οικογένεια” δεν φταίνε άμεσα οι γονείς, αλλά η μαθημένη αυτών των στείρων πρακτικών που εφαρμόζεται και στο σπίτι.

Κι αν στο σχολικό περιβάλλον άμεση παρέμβαση δεν μπορεί να γίνει, στο σπίτι οι γονείς μπορούν να τ΄ αλλάξουν όλα. Το πρώτο που χρειάζεται ένα παιδί, είναι να είστε δίπλα του, ειδικά στα πρώτα του βήματα. Επιβραβεύστε την προσπάθεια και όχι την επιτυχία. Το παιδί πρέπει να αναπτύξη αυτοεκτίμηση για τον εαυτό του και αγάπη για την μάθηση, όχι να αγωνιά αν έκανε λάθος. Ένα μικρό αυτοκόλλητο ή σφραγίδα στο τέλος κάθε άσκησης είναι υπέραρκετό.

Κάντε ευχάριστη την διαδικασία της ανάγνωσης, δραματοποιώντας το κείμενο με χιουμοριστική χροιά. Ακόμα και η εκφώνηση των “βαρετών” ασκήσεων αποκτά άλλο ενδιαφέρον, έτσι. Πλάστε ιστορίες με τις νέες λέξεις που μαθαίνει, μην αρκεστείτε στην απλή αντιγραφή και ορθογραφία. Παίξτε με τους αριθμούς και τις πράξεις και εντάξτε και αυτά σε ιστορίες.

Ζωγραφίστε, μουτζουροθείτε, κατασκευάστε τη δική σας “Φρουτοπία”, ώστε να κρατηθεί ζωντανή η φαντασία των παιδιών, και να αγαπήσουν αυτό που κάνουν. Στο κάτω-κάτω το να ξαναγίνεται και σεις παιδί, το να ξαναδώσετε νόημα και στη δική σας φαντασία, νομίζω θα δώσει νέα πτυχή και στη δική σας μέρα.

Πηγή

Διαβάστε τους κανόνες σχολιασμού Άρθρων: Μείνετε στο θέμα του άρθρου.
Αποφύγετε προσωπικές επιθέσεις, ύβρεις και προκλητικές εκφράσεις.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese