Ένα συγκλονιστικό οδοιπορικό στην Αμυγδαλέζα, το οποίο παρουσιάζει με τον πλέον γλαφυρό τρόπο την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο κράτησης όπου «φιλοξενούνται», λησμονημένα από όλους 40 ανήλικα προσφυγόπουλα, παρουσιάζει ο Guardian…

«Κοιτώνες κακά φωτισμένοι, κάτι παραπάνω από βρώμικα στρώματα, σε βρώμικες βάσεις», περιγράφει μεταξύ άλλων η ανταποκρίτρια της βρετανικής εφημερίδας στην Ελλάδα, Ελενα Σμιθ.

«Ακούς τη βαβούρα και δεν σκέφτεσαι ότι είσαι σε φυλακή. Πιστεύεις ότι είσαι σε σχολείο. Αλλά αυτό είναι η Αμυγδαλέζα: ένα κέντρο που δημιουργήθηκε αρχικά για να φιλοξενήσει μετανάστες δίχως έγγραφα, αλλά τώρα φιλοξενεί έως και 40 ασυνόδευτους ανήλικους ανά πάσα στιγμή», γράφει, σημειώνοντας ότι σε άλλες εποχές και άλλα μέρη, το κτίριο θα φαινόταν σαν αναμορφωτήριο.

Στην χτυπημένη από την κρίση Αθήνα όμως, συνεχίζει, είναι ένας χώρος για αθώους όπου οι συνθήκες, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, είναι τόσο αξιοθρήνητες, που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν.

«Υπό το βλέμμα των φυλάκων, τα αγόρια από την Αλγερία, τη Συρία, την Τυνησία, το Πακιστάν και το Ιράκ που βρήκαμε στην επίσκεψή μας, προτιμούν να προσέχουν τα λόγια τους. Κανένας από αυτούς δεν ήθελε να είναι εκεί. Ο καθένας λέει μία ιστορία για το πώς γλίτωσε από σφαίρες και ακόμη χειρότερες καταστάσεις για να φτάσει στην Ευρώπη, μία ουτοπία, το τέλος ενός ταξιδιού που ξεκίνησε από την ανάγκη να ξεφύγουν από τη φτώχεια και τον πόλεμο», αναφέρει το δημοσίευμα.

«Το ότι έφτασαν εδώ, σε συνθήκες που ακόμη και ενήλικες θα δυσκολεύονταν να επιβιώσουν, περνώντας από λαθροδιακινητές και συμμορίες, είναι από μόνη της μία ιστορία κουράγιου», σχολιάζει η συντάκτρια.

«Κανένας από εμάς δεν θέλει να είναι εδώ», της είπε ο Αχμέντ Καμσλέ, ένας 14χρονος από τη Συρία. «Και κάποιοι από εμάς είναι εδώ για πολύ καιρό. Το φαγητό είναι πολύ κακό και υπάρχουν αρουραίοι», συμπληρώνει.

Διαβάστε τους κανόνες σχολιασμού Άρθρων: Μείνετε στο θέμα του άρθρου.
Αποφύγετε προσωπικές επιθέσεις, ύβρεις και προκλητικές εκφράσεις.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese