Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, μιλώντας στο…
ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και στους δημοσιογράφους Γιάννη Ντσούνο και Χρήστο Κούτρα, τόνισε μεταξύ άλλων:

ΕΡ: Τι γίνεται με το θέμα του ΠΟΤΑΜΙΟΥ; Τα «σπάσατε» κ. Θεοχαρόπουλε;

Χθες συνεδρίασε η Δημοκρατική Συμπαράταξη και αποφασίσαμε ότι παραμένουμε ανοιχτοί στον διάλογο με όποιον φορέα, κίνηση ή πρόσωπο του χώρου επιθυμεί πραγματικά και αποδέχεται τις αρχές και τις προϋποθέσεις για την ανασυγκρότηση του χώρου της κεντροαριστεράς. Το εγχείρημα της κεντροαριστεράς παραμένει ζωντανό, γιατί αυτό επιθυμούν οι πολίτες του χώρου μας. Όποιοι μπορούν και θέλουν να ακολουθήσουν, θα προχωρήσουμε μαζί, όμως δεν μπορούμε να περιμένουμε για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

ΕΡ: Ποιο ήταν το πρόβλημα με το ΠΟΤΑΜΙ; Ότι έβαζε όρους ο κ. Θεοδωράκης, ήθελε να γίνει αρχηγός ο ίδιος, τι ακριβώς;

Την τελευταία εβδομάδα, αλλά και το προηγούμενο διάστημα, υπήρξαν συνεχιζόμενες παλινωδίες και τακτικές που άλλαζαν τη θέση, από τη μία μέρα στην άλλη, βάζοντας προαπαιτούμενα που ήταν κάθε μέρα διαφορετικά. Δυο χαρακτηριστικά παραδείγματα: Τη μία μέρα ο κ. Θεοδωράκης έλεγε για κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης, την άλλη μέρα έλεγε για κυβέρνηση μόνο με τη ΝΔ. Τη μία μέρα να πάνε τα κόμματα αυτόνομα ως το 2019, την άλλη να τα διαλύσουμε από τη μέρα που θα εκλέξουμε αρχηγό.

ΕΡ: Εκτιμάτε ότι Σταύρος Θεοδωράκης έχει προσανατολισμό προς τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη;

Η επιστολή του ήταν ξεκάθαρη, ότι την επόμενη μέρα θέλει μετεκλογική συνεργασία που να μην συμμετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μόνο η ΝΔ. Νομίζω ότι ήταν μια ξεκάθαρη τοποθέτηση, η οποία όμως δεν είχε συζητηθεί στην επιτροπή διαλόγου. Μίλησα για παλινωδίες, διότι σέβομαι πάρα πολύ – και για αυτό είμαι πραγματικά δυσαρεστημένος από την όλη εξέλιξη – τη δουλειά της επιτροπής διαλόγου όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα που είχε οριστεί από ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ΠΟΤΑΜΙ και άλλες δυνάμεις. Η επιτροπή έκανε τρίμηνη δουλειά και έβγαλε ένα κοινό προγραμματικό πόρισμα, για πρώτη φορά στον χώρο. Το πόρισμα αυτό, που είχαν συμφωνήσει όλες οι δυνάμεις, έγραφε ότι από τη μια μεριά έχουμε μια αναποτελεσματική πολιτική ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και από την άλλη μεριά του πολιτικού συστήματος, μια συντηρητική ΝΔ, που αδυνατεί να προσφέρει τις λύσεις που έχει ανάγκη ο τόπος. Πως είναι δυνατόν να υπογράφεις αυτό και γιατί δεν φέρνεις την πρόταση εκείνη τη στιγμή στον διάλογο.

Παρόλα αυτά, χθες προχώρησα σε μία πρόταση απεμπλοκής από εδώ και στο εξής. Πρότεινα αρχές Οκτώβρη να μην μείνουμε μόνο στην κορυφή, να αποπροσωποποιήσουμε το θέμα, να γίνει μια κοινή συνεδρίαση όλων των συλλογικών οργάνων των κομμάτων και κινήσεων που θέλουν να συμμετέχουν στο ευρύτερο εγχείρημα. Όλων όσων θέλουν να συμμετέχουν, χωρίς αποκλεισμούς.
ΕΡ: Θα είστε υποψήφιος στο νέο φορέα; Δεν έχει αλλάξει κάτι;

Βεβαίως, στο βαθμό που δρομολογηθούν οι διαδικασίες για αυτό το νέο φορέα της κεντροαριστεράς και προχωρήσουν οι διαδικασίες για εκλογή επικεφαλής από τη βάση, θα είμαι υποψήφιος. Αλλά αυτή την ώρα που μιλάμε, το ερώτημα είναι αν θα υπάρξει το εγχείρημα ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς. Οι προσωπικές φιλοδοξίες έχουν υπονομεύσει αυτή τη διαδικασία. Η δική μου πρόθεση υποψηφιότητας, από την πρώτη στιγμή, έχει στόχο την ενότητα και την ανανέωση και όχι τις άγονες συγκρούσεις, αλλιώς δεν θα υπάρξει ο φορέας.

ΕΡ: Υπάρχουν και στο ΠΑΣΟΚ προσωπικές φιλοδοξίες;

Προσωπικές φιλοδοξίες υπάρχουν σε όλους τους χώρους, ας μην το κρύβουμε. Ωστόσο, το κρίσιμο- σε αυτό το χώρο που έχει ταλαιπωρηθεί από ατελείωτα διαδικαστικά σχέδια, ατελείωτες και ατέρμονες συζητήσεις-, είναι να προχωρήσουμε στην ανασυγκρότηση της ευρύτερης κεντροαριστεράς, να μην λέμε πολλοί φορείς σχεδόν τα ίδια πράγματα και για προσωπικούς λόγους να είναι ο καθένας στον χώρο του. Αυτό πρέπει επιτέλους να σταματήσει και να δώσουμε όλοι μαζί ενωμένοι το μήνυμα στον κόσμο, για να υπάρξει εναλλακτική προοδευτική λύση.

Διαβάστε τους κανόνες σχολιασμού Άρθρων: Μείνετε στο θέμα του άρθρου.
Αποφύγετε προσωπικές επιθέσεις, ύβρεις και προκλητικές εκφράσεις.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese