Είναι ευρέως γνωστό ότι το σεξ και δη το καλό σεξ προσφέρει πολλαπλά οφέλη στη σωματική και ψυχική υγεία, ανεξαρτήτως φύλου και… ηλικίας. Όμως, νέα επιστημονικά στοιχεία θέτουν υπό αμφισβήτηση τα μέχρι τώρα δεδομένα.

Σύμφωνα με νέα έρευνα, από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν (MSU), οι σεξουαλικά ενεργοί ηλικιωμένοι άνδρες μπορεί να έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποστούν έμφραγμα, καρδιακή ανεπάρκεια ή εγκεφαλικό επεισόδιο, σε σύγκριση με τους λιγότερο «ακμαίους» συνομηλίκους τους. Μάλιστα, όσο περισσότερο απολαμβάνουν το σεξ τόσο περισσότερο κινδυνεύουν από σοβαρά καρδιαγγειακά συμβάντα. Αντίθετα, οι ηλικιωμένες γυναίκες που έχουν μια ικανοποιητική σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να έχουν όφελος στην υγεία της καρδιάς τους, υποστηρίζουν επιστήμονες,

Εξετάζοντας στοιχεία από 2.204 εθελοντές. ηλικίας 57 έως 85 ετών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνδρες που έκαναν σεξ μία ή περισσότερες φορές την εβδομάδα είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσουν κάποιο καρδιαγγειακό επεισόδιο, πέντε χρόνια αργότερα, σε σύγκριση με όσους δεν ήταν σεξουαλικώς ενεργοί. Το μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιαγγειακού επεισοδίου διέτρεχαν οι άνδρες, οι οποίοι χαρακτήρισαν το σεξ «εξαιρετικά απολαυστικό» ή έστω «ικανοποιητικό».

Αντίθετα, οι ηλικιωμένες γυναίκες που περιέγραψαν το σεξ ως «απολαυστικό», «ευχάριστο» ή «ικανοποιητικό» συναισθηματικά ή / και σωματικά διέτρεχαν μειωμένο κίνδυνο να εκδηλώσουν υπέρταση, διαπίστωσε η μελέτη.

Παρόλο που ο ακριβής μηχανισμός με τον οποίο θα μπορούσε το σεξ στην τρίτη ηλικία να σχετίζεται με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο δεν είναι γνωστός, οι επιστήμονες εικάζουν ότι ενδεχομένως οι άνδρες να αντιμετωπίζουν μεγαλώνοντας συναισθηματικά προβλήματα που τους ωθούν σε σεξουαλικές ακρότητες, οι οποίες καταπονούν το καρδιαγγειακό σύστημα. Τα επίπεδα της τεστοστερόνης στο αίμα τους και η λήψη φαρμάκων βελτίωσης της σεξουαλικής λειτουργίας, ενδέχεται να παίζουν, επίσης, ρόλο.

Η μελέτη, η οποία είναι η πρώτη ευρείας κλίμακας ερευνητική αξιολόγηση των επιδράσεων του σεξ στην καρδιαγγειακή υγεία σε μεγάλη ηλικία, δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of Health and Social Behavior.

Διαβάστε τους κανόνες σχολιασμού Άρθρων: Μείνετε στο θέμα του άρθρου.
Αποφύγετε προσωπικές επιθέσεις, ύβρεις και προκλητικές εκφράσεις.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese