Ο ποινικολόγος, Αλέξανδρος Λυκουρέζος, μίλησε στον Σπορ Fm 94,6 και στην εκπομπή «Αντεπίθεση», με τους Βασίλη Βέργη και Σάββα Λιβάνιο, για…

-την εισαγγελική πρόταση για την «εγκληματική οργάνωση» και αν μπορεί να γίνει εκτίμηση για το αν θα γίνει αποδεκτή από το Συμβούλιο Εφετών: «Καταρχάς δεν μπορώ να μπορώ να έχω άποψη, επειδή δεν έχω διαβάσει ολόκληρη την πρόταση. Δεν υπάρχει απάντηση μονοσήμαντη. Η πρόταση θα εισαχθεί στο Συμβούλιο των Εφετών που θα συνεδριάσει για να την αποδεχθεί ή να μην την αποδεχθεί. Το συμβούλιο μπορεί να πει ότι πρέπει να παραπεμφθούν οι 28 ή μπορεί να πει να παραπεμφθούν και οι 35. Το αν θα γίνει αποδεκτή, εξαρτάται από το πόσο είναι τεκμηριωμένη και θεμελιωμένη η πρόταση. Αποτελείται από 400 σελίδες, δηλαδή είναι μεγάλη. Οι αποδείξεις απαιτούνται στο ακροατήριο. Πολλές φορές το Συμβούλιο υιοθετεί την πρόταση. Εξαρτάται από το πώς θα την προσεγγίσει και την αξιολογήσει. Το Συμβούλιο μπορεί να πει ότι υιοθετώ την πρόταση στο σύνολο ή να πει ότι δεν συμφωνώ με την προφυλάκιση.

Δεν μπορεί να προβλέψει κανείς νηφάλιος το τι θα πει το Συμβούλιο. Ο καθένας μπορεί να κάνει κάποια πιθανολόγηση, αλλά προσωπικά αποφεύγω να κάνω κάτι τέτοιο όταν δεν έχω πλήρη γνώση των όσων αναφέρονται στην πρόταση. Δεν μπορώ να πω αν είναι περισσότερες οι πιθανότητες να γίνει ή να μην γίνει αποδεκτή η πρόταση. Σε ό,τι αφορά τον κ. Μαρινάκη, δεν ξέρω αν η συμπεριφορά του συγκροτεί παραβίαση των περιοριστικών όρων. Από ότι γνωρίζω, πρώτη φορά εισάγεται ένα τέτοιο θέμα σε μια τέτοα υπόθεση. Πρώτα από όλα θα μπορούσε και ο κύριος Ανδρεάδης να προτείνει την προφυλάκισή του σε περίπτωση που έχει παραβιάσει τους περιοριστικούς όρους».

-το πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο η υπόθεση: «Εξαρτάται από τις υποθέσεις που υπάρχουν σε εκκρεμότητα. Η κρίση πιστεύω ότι θα είναι ενιαία και λογικά, μπορεί να πάρει και τέσσερις με πέντε μήνες. Εξαρτάται όμως».

-την τακτική που πιθανόν να ακολουθήσει ο Βαγγέλης Μαρινάκης: «Υπάρχει δικαίωμα να αντικρούσει τα όσα αναφέρονται στην πρόταση. Μπορεί να πει ότι δεν έχουν λειτουργήσει σωστά στη συγκεκριμένη υπόθεση με την πρόταση που έγινε από τον Εισαγγελέα».

-τα όσα ισχυρίστηκε ο κ. Μαρινάκης για τον εισαγγελέα, αναφέροντας ότι είσαι σε διατεταγμένη υπηρεσία: «Ο κύριος Μαρινάκης έκανε μια δήλωση, αλλά οι επιθετικές δηλώσεις δεν βοηθάνε. Δεν συμφωνώ με την επιθετική τακτική και δεν νομίζω ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κατηγορούμενου. Δεν πιστεύω ότι αυτά που καταγγέλλει ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, δεν πιστεύω ότι ισχύουν. Αλλά αυτό είναι κάτι που κρίνει ο ίδιος ή οι συνάδελφοι μου που έχουν αναλάβει την υπόθεσή του».

Διαβάστε τους κανόνες σχολιασμού Άρθρων: Μείνετε στο θέμα του άρθρου.
Αποφύγετε προσωπικές επιθέσεις, ύβρεις και προκλητικές εκφράσεις.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese