Η Πολωνία ανακοίνωσε χθες (4 Σεπτεμβρίου) ότι τρεις υπουργοί θα πραγματοποιήσουν επείγουσα επίσκεψη στο Λονδίνο μετά τις…
πρόσφατες βίαιες επιθέσεις σε Πολωνούς υπηκόους στη Βρετανία, συμπεριλαμβανομένου ενός φόνου, που ενδέχεται να ήταν  έγκλημα μίσους.

Η ανακοίνωση της κυβερνητικής αντιπροσωπείας στη Βρετανία ήρθε ώρες μετά την επίθεση εναντίον δύο αντρών πολωνικής καταγωγής σε πόλη της Βρετανίας, μετά από  αγρυπνία για το θάνατο ενός άλλου Πολωνού που σκοτώθηκε τον Αύγουστο.

Κατά την περίοδο του δημοψηφίσματος για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, παρατηρήθηκε έκρηξη στον αριθμό των καταγεγραμμένων εγκλημάτων μίσους.

«Σε σχέση με τα πρόσφατα επεισόδια που είχαν ως στόχο Πολωνούς πολίτες στη Βρετανία, οι ακόλουθοι υπουργοί σχεδιάζουν επείγουσα επίσκεψη στο Λονδίνο: ο υπουργός Εξωτερικών, ο υπουργός Δικαιοσύνης και ο υπουργός Εσωτερικών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ράφαλ Σομπτσάκ στα πολωνικά μέσα ενημέρωσης.

Η ημερομηνία της επίσκεψης δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, ωστόσο κυβερνητική πηγή δήλωσε ότι θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί το συντομότερο το απόγευμα της Δευτέρας.

Η Πρωθυπουργός της Πολωνίας Μπεάτα Σίντλο θέλει επίσης να συνομιλήσει απευθείας με τη Βρετανίδα ομόλογό της σχετικά με τις πρόσφατες επιθέσεις, δήλωσε ο Σομπτσάκ. Η Τερέζα Μέι βρίσκεται στην Κίνα για τη σύνοδο κορυφής των G-20.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών της Πολωνίας, η αντιπροσωπεία της πολωνικής κυβέρνησης θέλει να εκμαιεύσει «μια αποτελεσματική δήλωση από τη βρετανική πλευρά ότι η ασφάλεια των Πολωνών θα είναι εγγυημένη».

Η Βαρσοβία από την πλευρά της θέλει «να δηλώσει κατηγορηματικά ότι το διαζύγιο μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ δεν μπορεί να σημαίνει ότι οι Πολωνοί που εργάζονται νόμιμα στο Ηνωμένο Βασίλειο θα υποφέρουν», πρόσθεσε.

«Εμποδίστε την ξενοφοβία»

«Ήταν μια μοχθηρή και φρικτή επίθεση», δήλωσε ο αξιωματούχος της αστυνομίας Τρέβορ Ρόου αναφορικά με την πιο πρόσφατη επίθεση, η οποία έγινε γύρω στις 3:30 πμ (02.30 GMT) την Κυριακή.

Σύμφωνα με την αστυνομία, η επίθεση που πραγματοποιήθηκε έξω από μια παμπ στην πόλη Χάρλοου, στα βορειοανατολικά του Λονδίνου, είχε ως αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό ενός Πολωνού υπηκόου.

«Παρά το γεγονός ότι εξετάζουμε το ζήτημα αυτό ως πιθανό έγκλημα μίσους, δεν συνδέεται με την επίθεση στο The Stow το περασμένο Σαββατοκύριακο», πρόσθεσε, αναφερόμενος στη δολοφονία του εργαζομένου Άρεκ Γιόζβικ.

Ο Γιόζβικ, 40 ετών, σκοτώθηκε στο Χάρλοου στις 27 Αυγούστου και εκατοντάδες άνθρωποι παρέστησαν στην αγρυπνία που διοργανώθηκε στη μνήμη του το Σάββατο.

Έξι έφηβοι συνελήφθησαν με την υποψία ότι εμπλέκονται στη δολοφονία, αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση. Η αστυνομία ερευνά την πιθανότητα να  ήταν έγκλημα μίσους, υποστηρίζοντας ότι το κίνητρο δεν είναι ακόμη σαφής.

Το Σάββατο ο Υπουργός Εξωτερικών της Πολωνία Βίτολντ Βαστσικόφσκι κάλεσε τη Βρετανία να προστατεύσει τους Πολωνούς από την ξενοφοβία, σε δηλώσεις που ακολούθησαν τις συνομιλίες με τον Βρετανό ομόλογό του Μπόρις Τζόνσον κατά την επίσκεψή του στη Βαρσοβία.

«Βασιζόμαστε στη βρετανική κυβέρνηση και στις αρχές που είναι υπεύθυνες για την ασφάλεια των Βρετανών και των Ευρωπαίων πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των Πολωνών, για να αποτρέψουν παρόμοιες ξενοφοβικές πράξεις όπως αυτές που είδαμε πρόσφατα», είπε.

 Πηγή

Διαβάστε τους κανόνες σχολιασμού Άρθρων: Μείνετε στο θέμα του άρθρου.
Αποφύγετε προσωπικές επιθέσεις, ύβρεις και προκλητικές εκφράσεις.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese